FİNANS

IMF Türkiye'nin riskini ölçtü

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye, Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 2'si oranında kamu finansmanında tasarrufa gitmesi halinde, 5 yıl sonra, kredi notu, ''BBB'' derecesine, bazı sanayileşmiş ülkelerin düzeyine çıkacak.

Aralarında, bir süre IMF'nin eski Türkiye Yerleşik Temsilci yardımcısı olarak Ankara'da çalışan ve şuanda Barclays Bank'ta görev yapan ekonomistlerden Christian Keller'in de bulunduğu uzmanlar tarafından hazırlanan ''Türkiye'nin Ülke Riski Ölçümü'' raporu, Türkiye ekonomisindeki alternatif modeller, senaryolar karşısında yaşayacağı risk ve kazançları inceliyor.

Raporda, GSMH'nin yüzde 2'si oranında yapılacak bir kamu finansmanı tasarrufu, iç ve dış borçları azaltırken, iç ve dış borçlanma maliyetlerini de düşürecek. Bu tasarrufun 5 yıl süreyle devam etmesi halinde ise Türkiye'nin halen BB düzeyinde olan kredi notu, bazı sanayileşmiş ekonomiler için de kullanılan ve ''yatırım yapılabilir'' olarak tanımlanan BBB kategorisine yükselecek.

Raporda, Türkiye'nin makro ekonomik yapısının 2001 yılından bu yana düzelmeye devam ettiği, ancak kırılgan yapının gittikçe azalmasına rağmen halen varlığını sürdürdüğü vurgulandı.

En son 2006 yılının ikinci yarısındaki küresel dalgalanmanın Türkiye'ye etkisinin kırılganlığın sürdüğünün bir göstergesi olduğu belirtilirken, yine de ekonominin her geçen yıl, dış ve iç şoklara daha dirençli hale geldiği ifade edildi.

Türkiye ekonomisindeki direncin arttığının bir göstergesi olarak da, ''2006 yılında yaşanan çalkantı, 2003 yılında olsaydı kredi notu BB'den, B düzeyine gerilerdi'' tespiti yer aldı.

Raporda, Türkiye'nin, ülke riskinin, 2001 yılından bu yana gittikçe azalma trendinde olduğu belirtilirken, kamudaki finansal tasarrufun, Türkiye'nin ekonomik riskini daha da düşüreceği ve kredibilitesini arttıracağı vurgulandı.

AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler