FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB, 28 bin üzerinde kalabilecek mi?

Haftanın ilk günü taşlar yerinde oynadı, taşlar bir kere yerinden oynadıktan sonra yine aynı şekle gelmesi zaman alacaktır.

Dow Jones son bir ay içerisinde tam 3 kez geri çekilmiş ve her defasında 8.000 üzerinde çıkmış ama tutunamamıştır. Pazartesi günü gerçekleşen kayıp ise tam 3 günlük kazanımları silecek bir kayıptır.

Bu yüzden yukarı yönlü denemelerde başarı şansı yüksek değildir. Keza ABD piyasalarının güçsüzlüğü yanında birde Avrupa’da büyümeye yönelik endişeleri eklemek gerek.

2009 yılında İMKB ve TL’yi en fazla sarsan gelişme ne ABD ne Avrupa’ydı. Sadece Doğu Avrupa’ydı. Doğu Avrupa ülkeleriyle komşu olmamız, bölge riskinden etkilenmemize neden oluyor.

Doğu Avrupa Blok’unda para birimlerinde yaşanan değişimler birebir TL’yi etkilemektedir. Bu yüzden Avrupa ekonomisinde oluşacak riskler yada Doğu Avupa’da özellikle resesyon ile oluşacak veriler dahil, bizim yaşadığımız olumlu ivmede birer risktir.

Geçen hafta borsalarda yaşanan yükselişe karşın parite, emtia ve değerli metallerde zayıflık olduğunu belirtmiştik. Bu piyasalardan bir tanesi doğruyu fiyatlandırıyordu. İşte Euro/dolar paritesinde başlayan gerileme, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş, altında başlayan güçlenme ve borsalara sirayet eden düşüş.

Büyük rallinin büyük bir düzeltme işaretleri, pazartesi günkü işlemlerde netleşti. Bundan sonra taşların yerine oturması için birkaç günden fazla zamana ihtiyaç olabilir. İMKB’de ise 28.000’den dün gelen alımlar ile 28.700’e güçlendi.

Bu mevcut trend içerisinde bir tepki çabası, fakat bu son iki haftalık yükselişte geri çekilmelerin sıklaşması İMKB’yi de zayıflattı. 28.000’nin kırılması halinde bu zayıflık netleşebilir.

(Turkish Yatırım Menkul Değerler)

Express


En Çok Aranan Haberler