Piyasalarda yaşanan dünkü kırılmanın bir çok nedeni var. Geçen hafta, ABD banka bilançoları bu kadar sağlıklıysa ve karlıysa o zaman neden stres testi yapıldığını sorgulamıştık.
ABD’de sessiz sedasız bu kafa karışıkları sürerken, stres testi sonuçlarına ilişkin dedikodular bu sorgulamanın artmasına neden oldu. Çünkü testler ile ilgili konuşulanlar, hiç de bilançolarda görülen iyileşmeyi ve CEO’ların “yarın çıkarır borcumuzu öderiz” söylemleri ile örtüşmüyordu.
Aksine konuşulanlar, ABD'deki 19 en büyük bankanın 16 tanesinin teknik olarak borçlarını ödeyemez durumda olduğunu ve bu 16 bankanın hiçbirinin nakit akışının aksamasını ya da geri ödenmeyen kredilerde bir kötüleşmeyi kaldıramayacağı yönündeydi.
Dedikoduların araştırma raporları ile desteklenmesi ABD’de kırılma oluşturdu. Kısaca, bilanço rakamlarında yazılan karlar, piyasalar tarafından gerçek olmayacak kadar olumlu bulundu. ABD ile ilgili çıkarılacak kıssadan hisse şudur; "Sters testi sonuçlarına kadar büyük rallinin büyük düzeltmesi başlamıştır."
Dün yaşanan büyük düşüşler esas Avrupa kaynaklıydı. Geçen hafta değerlendirdiğimiz, bu hafta haftalık yorumumuzda yer verdiğimiz konu “FİFO” idi. Yani krizde ilk dibi gören ekonomi ABD.
Diğerleri daha dibi görmeye devam ediyor. Avrupa ekonomisi ve özellikle Doğu Avrupa ekonomileri yakından incellenmeli demiştik. Bu tartışma ECB’nin göbeğinde yaşanan bir tartışmadır. Faiz indirim karşıtı olan ECB’den olağan dışı önlemler alacağına yönelik beklentiler, ECB’nin Avrupa ekonomilerine ilişkin endişelerini yansıtıyor. Keza Türkiye’nin ekonomik krizi ABD ile ilgili eşanlı başlamadığı için Türkiye’de ekonomik krizin dibini bulduğunu söylemek için erken.
Yurtdışında yaşanan kırılmanın İMKB için faturası, 27.500 üzerinde kaldıkça sınırlı olacaktır. 27.500 desteği kırılması durumunda, İMKB’de büyük yükselişin büyük düzeltmesi başladı diyebileceğiz. Mayıs'tan önce IMF'in, stres testinden önce ABD’nin İMKB’ye hayrı olmaz.
(Turkish Yatırım Menkul Değerler)