**8 yıl önce İMKB’yi sarstı ABD’de 35 milyon dolarlık davaya karıştı.
**
Türkiye’de “Borsadaki 2 trilyon liralık T+1 oyununun kahramanı” olarak tanınan ve 8 yıl önce “nitelikli dolandırıcılık” yapmaktan yargılanan Devrim Akyıl, bu kez de Amerika’da ortaya çıktı.
ABD Federal Mahkemesi’nin, gerçeğe aykırı beyanlarla yatırımcıları kandıran ve 35 milyon dolarlık zarara uğratan şirket yöneticileri hakkında hazırladığı iddianamede, Ahmet Devrim Akyıl’ın da bulunduğu öğrenildi.
Akyıl halen bulunamadı
Gerçekleştirilen dolandırıcılığın ardından şirketin kapatıldığını kaydeden yetkililer, şirketin en kıdemli ismi Craig Karlis’in de yakalandığını ifade etti. Karlis’in daha önce de 9 farklı dolandırıcılık ve iki vergi kaçakçılığı suçlaması aldığı da belirtilirken, kapatılan şirketin ikinci adamı olarak gösterilen Ahmet Devrim Akyıl’ın ise halen ele geçirilemediği ifade edildi.
20 yıl hapsi isteniyor
Akyıl’ın 2009 yılında ABD’yi terkederek Türkiye’ye yerleştiği belirten yetkililer, Karlis ve Akyıl’ın adının ABD’nin SPK’sı olarak bilinen Securities and Exchange Commission (SEC) tarafından açılan bir davada da geçtiği belirtildi. Karlis ve Akyıl tarafından 2007 yılında kurulan Boston Trading and Research (BTR) şirketinin, yatırımcıları düşük kurdan dövize yatırım yapma vadiyle kandırdığı ve yüksek getiri sağlayacaklarını söyleyerek toplanan paralarla 35 milyon dolarlık vurgun gerçekleştirdiği öne sürüldü. Her iki ismin de yakalandığı taktirde 20 yıl hapis ve 250 bin dolarlık para cezasına çarptırılacağı ifade edildi.
İflasını e-mail ile duyurdu
Hazırlanan iddianameye göre, BTR’nin 2008 yılının ortasında 1200 yatırımcıyı 35 milyon dolardan fazla dolandırdığı vurgulanırken, 2008 yılının eylül ayında da yatırımcılara gönderilen bir e-mail ile şirketin iflas ettiği duyuruldu. İddianameyi hazırlayan yetkililer oluşturulan fonun yüzde 90’lık kısmının kaybolduğunu belirtirken şu ifadelere yer verdi: “Karlis ve Akyıl, müşterilerin bilgisayar ortamındaki hesaplarını ve yatırımlarını manipüle ederek kendi çıkarlarına kullandığı belirlendi. Şirketin hazırladığı bilgisayar sistemi, yatırımcının parası yüzde 70 değer kaybına ulaştığı taktirde hesabın kapatılmasına yönelik programlanmış. Her iki yönetici de dolandırılan paraları hem şahsi hem de şirket menfaatine kullandığı belirlemiştir. Bu paralarla ev, otomobil ve mücevherlerin alındığı kaydedilmiştir.”