FİNANS

İngiliz bankalarında taze kan operasyonu

**HSBC Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Green İngiltere Ticaret Bakanı oldu, Barclays’in yeni CEO’su ise ABD’li Robert Diamond olacak

**

İngiltere’nin önde gelen bankalarında yönetici pozisyonundaki isimlerin değiştiği haberleri arka arkaya gelmeye başladı. Avrupa’nın en büyük bankası HSBC’nin Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Green’in koalisyon hükümetinde ticaret bakanı olacağı açıklanırken, ülkenin en büyük üçüncü bankası Barclays de ABD’li CEO atayacak.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre 1992 yılından bu yana HSBC için çalışan 62 yaşındaki Green’in yerine HSBC’nin başına kimin geleceği henüz belirsiz. Olası adaylar arasında CEO Michael Geoghegan ve yönetim kurulu üyesi John Thornton’un adı geçiyor. 2003-2006 döneminde HSBC’nin CEO’su olarak görev yapan Green, aynı zamanda İngiltere Kilisesi’ne bağlı bir rahip.

Barclays Diamond’a emanet
İngiltere’nin en büyük üçüncü bankası Barclays, CEO John Varley’nin yerine gelecek yıl mart ayında bankanın yatırım bankacılığı operasyonlarını yöneten Robert Diamond’ın geçeceğini açıkladı. ABD vatandaşı Diamond, Barclay’s’in lokomotifi haline gelen yatırım bankacılığı faaliyetlerini genişleten isim olarak tanınıyor. 2008’de Lehman Brothers battığında bankanın ABD operasyonlarını Barclay’s’in devralmasında Diamond önemli rol oynamıştı. O tarihten beri de Barclays’in yatırım bankacılığında dünyanın en büyük finans kuruluşları arasında yer alması için çalıştı. Özellikle Avrupa ve Asya’da birçok finansçıyı işe aldı. Yılın ilk yarısında Barclays’in yatırım bankacılığı birimi, bankanın vergi öncesi kârının yüzde 66’sını sağladı.
Şu anda yıllık maaşı 250 bin sterlin olan Diamond’ın yeni görevine başladığında alacağı yıllık maaş bunun yaklaşık 5.5 katı yani 1.35 milyar sterlin olacak. Bunun yanı sıra Diamond’a maaşının iki buçuk kadar da prim ödenmesi, maaşının beş katı kadar da uzun vadeli teşvik primi alması söz konusu. Diamond, geçen yıl elindeki Barclays’in varlık yönetim birimine ait hisselerini satarak 27 milyon sterlin gelir elde etmişti. Diamond, 1996 yılından beri Barclays için çalışıyor.
Koltuğunu Diamond’a terk edecek olan Varley’nin ise gelecek yıldan itibaren zamanını hayır işlerine ayıracağı belirtildi. Varley için daha önce İngiltere hükümetinde görev alabileceğine dair söylentiler çıkmıştı.

Yatırım bankacıları dümende
Diamond’ın Barclays’in başına geçmesiyle Avrupa’da dört büyük bankanın yönetimi yatırım bankacılığı kökenli isimlere geçmiş olacak. Şu anda Deutsche Bank’ın başındaki Josef Ackermann, UBS’in başındaki Oswald Grübel ve Credit Suisse’in CEO’su Brady Dougan yatırım bankacılığından geliyor. Financial Times gazetesinde iş dünyası üzerine yazılar yazan John Gapper, “Aslında krizde bankaların bu birimleri en büyük kayıplara yol açtı. Bireysel bankacılık tarafı ise görece daha güçlüydü. Risk iştahı kabarık yatırım bankacılarının yerine yönetimde bireysel bankacılık kökenli isimleri görmeyi beklerdik” dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler