FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"İngiltere'de yeni işten çıkarmalar yolda"

İngiliz basınında bugün, "İngiliz Başpiskopos'tan tartışmaya sebep olacak benzetme", "İngiltere'de 2009 başında on binlerce kişi işsiz kalacak uyarısı" ve "İstanbul'da üretilip büyük ilgi gören Bush ayakkabıları" başlıkları öne çıkıyor.

BBC'de yer alan basın özetlerine göre, İngiliz gazetelerinin hemen hemen hepsinin manşetinde ülkenin ekonomik sorunlarına ilişkin haberlere geniş yer veriliyor.

Daily Telegraph gazetesinin manşetinde, İngiliz Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Doktor Rowan Williams'ın uyarısı yer alıyor. Ülke ekonomisinin resesyonda olduğunu hatırlatan Başpiskopos, İngiltere'nin Nazi Almanyası'nın yaşadıklarından ders alması gerektiğini söylüyor. Doktor Rowan Williams, Daily Telegraph için kaleme aldığı yazıda, İngiltere hükümetinin, ekonomik krizle mücadele kapsamında izlediği politikaları eleştiriyor. Williams geçen hafta yaptığı bir konuşmada da hükümetin harcama politikasını, "bir bağımlının yeniden uyuşturucu kullanmaya başlamasına" benzetmişti. Başpiskopos, özellikle toplumun en savunmasız kesiminin, izlenen politikalar yüzünden ödeyeceği bedel nedeniyle kaygılı. İngiliz Anglikan Kilisesi'nin en üst düzey din adamı bu noktada, Nazilerle, İngiliz hükümeti arasında paralellik kurmuş.
Doktor Rowan Williams, Almanya'nın da 1930'lı yıllarda, toplumun belli kesimlerini dışlayan "prensipler" çerçevesinde hareket ettiğini söylüyor. "Sisteme kayıtsız sadaketin" getirdiği tehlikelere dikkat çeken Başpiskopos, bunun Almanya'da Hitler'in yönetiminde kabusa dönüştüğünü, sadece belli bazı gruplara ve fikirlere değer verilip, çekilen acıların görmezden gelindiğini belirtiyor. Daily Telegraph, Başpiskopos'un Gordon Brown'un mali kriz karşısında takındığı tutumu Nazilerinkiyle kıyaslamasının, tartışmaya yol açma riskini de beraberinde getirdiği kanısında. Gazete, bu sözlerin, İngiliz Anglikan Kilisesi ile Başbakanlık arasındaki ilişkilere de zarar verebileceğini vurguluyor. Daily Telegraph'a göre İngiltere'de söz konusu olan, Kilise'nin, Muhafazakar hükümeti sosyal politikaları nedeniyle eleştirdiği 80'li yıllara dönüş tehdidi.

Independent da, adı açıklanmayan bir bakan yardımcısının, İngiltere'de 2009'un ilk aylarında yaşanacaklara yönelik uyarısını manşetine taşımış. Bakan yardımcısı, Ocak ve Şubat aylarında gerek özel sektör, gerekse de kamu sektöründe büyük oranda işten çıkarmalar görüleceği uyarısında bulunuyor.
Independent'ın manşeti ise uyarıya atfen, "İngiltere'nin işçi çıkarma katliamı". İngiliz bakan yardımcısı ülkede birçok şirketin işten çıkarmaları, Noel sonrasına bıraktıklarını bildiklerini söylüyor. Bu noktada on binlerce kişinin işsiz kalmasının beklendiği belirtiliyor. Independent, sadece ülkenin en eski mağaza zincirlerinden Woolworths'un 5 Ocak'ta son şubelerini de kapatmasıyla, 27 bin kişinin işsiz kalacağını hatırlatıyor.

Financial Times ve Times gazeteleri ise İngiltere merkezli otomotiv şirketi Jaguar'la ilgili son gelişmeleri manşetlerine taşımışlar. İngiltere'de yaklaşık 15 bin çalışanı olan şirket mali kriz yüzünden hükümetten yardım istemişti.
Financial Times, Jaguar Land Rover'ın sahibi Hint şirketi Tata'nın, İngiltere'deki Jaguar'a "on milyonlarca sterlin" kaynak aktarmayı kabul ettiğini, İngiliz hükümetinin de bu haberle şimdilik rahat bir nefes aldığını belirtiyor.
Times'a göre ise İngiltere Başbakanı Gordon Brown bugün ya da yarın Jaguar'ı kurtarmaya yönelik bir paket açıklayacak. Gazete bu gelişmenin şimdiden etkisini gösterdiğini, şirketin bankalardan kaynak sağlamayı başardığını duyuruyor.
Guardian gazetesi, muhabiri Geyt Abdülahad'ın, Afganistan'dan izlenimlerıne yer vermeyi sürdürüyor. Gazetenin bugünkü sayısında, Geyt Abdülahad, Helmand vilayetinin Laşkergah kentinden izlenimlerini aktarmış. Geyt Abdülahad, Helmand'da toplumun hiçbir kesiminin, uyuşturucunun ekonomi üzerindeki etkisinden ya da hüküm süren yolsuzluğa dayalı yaşam biçiminden muaf olmadığını söylüyor. Guardian muhabiri, 5 çocuğu, eşleri, çocukları, torunları ve 2 kuzeniyle birlikte büyük bir evde yaşayan Hamidullah adlı bir kamu görevlisiyle görüşmüş. Hamidullah, afyon ekiminin Taliban için faydalı olduğunu zira çiftçilerin Taliban'a vergi verdiklerini söylüyor. Hamidullah ayrıca hükümet yetkililerine de, afyon ektikleri toprakları imha etmemeleri için para verdiklerini ekliyor.

Guardian muhabiriyle sohbete katılan ve Hamidullah'ın çocuklarınca "amca" tanıtılan bir yaşlı adamsa hem Taliban'a, hem resmi makamlara ödeme yaptıklarını ifade ederek, "Eğer 40 kilogram afyon ya da eroin kaçırırsak, bunun 4 kilosunu Taliban'a veriyoruz. Yani Taliban'a yüzde 10 vergi ödüyoruz. Hükümet yetkilileri ve polise yaptığımız ödeme de aynı, onlara da ayrıca yüzde 10 ödüyoruz" diyor.
Adı açıklanmayan Afgan, uyuşturucunun ülkesi ve İran'dan sonra, Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştığını söylüyor, uyuşturucu piyasasını rakamlarla açıklıyor.
Afgan, "1 kilo afyon Pakistan'da yaklaşık 5 bin dolar. Yunanistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştığında 20 bin dolara satılıyor. 4 kilo afyondan 1 kilo eroin üretiliyor. Bu da İran'da 10 bin, Yunanistan'da 30 bin dolara satılıyor" diye konuşuyor.

Guardian'ın İstanbul'daki muhabiri Robert Tait ise Bağdat'ta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'a fırlatılan ayakkabıları üreten şirketin sahibiyle görüşmüş. Baydan Ayakkabıcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi Ramazan Baydan, ayakkabılara talebin büyük olduğunu söylüyor. Öyle ki şirket, Iraklı gazeteci Muntazar ez-Zeydi'nin Bush'a fırlattığı ayakkabılar için tam 300 bin sipariş almış. Bu, yılda satılan ayakkabıların 4 misli bir rakam. Ramazan Baydan, yoğun talebe yanıt vermek için 100 kişiyi daha işe aldıklarını vurguluyor. Türk iş adamının açıklamasına göre ayakkabılara en büyük talep Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Türkiye'ye komşu Müslüman ülkelerden. Baydan Ayakkabıcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bush'a atılan ayakkabıların modelinin adını da değiştirmeyi planlıyor.
Haberde ayrcıa, Ducati Modeli 271"in yerine düşünülen isimlerin, "Bush Ayakkabısı" ya da "Güle güle Bush" olduğu belirtiliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler