Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça, İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) kurulma tarihine ilişkin, "İFM Strateji Eylem Planı'nda yer alan hususlar yerine getirildikçe, merkezin oluşumu da adım adım hayata geçirilmiş olacak" dedi.
Akça, 9. Kalkınma Planı içerisinde yer alan İstanbul'un finans merkezi olması projesinin, hükümetin 2013 plan hedefinin en önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi. Akça, projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara hız verildiğini bildirdi.
DPT'nin koordinasyonunda kamu ve özel sektör temsilcilerinin de bulunduğu, "Hukuk, Finansal Ürün ve Hizmet, Vergi, Düzenleyici ve Denetleyici Çerçeve, Altyapı, İFM Organizasyon, Tanıtım ve İmaj, İnsan Kaynakları ile Mevcut Durum Analizi" olmak üzere, 9 ayrı çalışma grubu oluşturulduğunu bildiren Akça, raporların 15 Mayısta sunulacağını, daha sonra grup başkanları ve raportörlerden oluşan bir kurulun, İFM Strateji Belgesi ve Eylem Planı raporunu hazırlayacağını belirtti. Akça, bu raporun da 6-7 Ekimde IMF ve Dünya Bankasının yapacağı bölgesel toplantıda tanıtılacağını bildirdi.
Merkez Bankası ve diğer bankaların merkezlerinin İstanbul'a gidip gitmeyeceği yönünde spesifik bir değerlendirmeleri olmadığına işaret eden Akça, "İFM çok geniş kapsamlı bir tanım, konu. Bunu 'bazı kamu birimlerinin burada yeniden yerleşmesi' şeklinde bir şeye indirgemek istemiyoruz" diye konuştu.
İstanbul Finans Merkezinin kurulması için gerekli mevzuat düzenlemesini yapmayı planladıklarını da vurgulayan Akça, bunun bir kanun veya Bakanlar Kurulu kararı olabileceğini söyledi.