FİNANS

İsveçliyle evlenmeye ne dersiniz?

İsveç’te faaliyet gösteren Net4 Bunisess, Türkiye pazarına girmek isteyen İsveçli yatırımcılar için Türkiye’de partner arıyor. Şirket, aynı zamanda Türk ihracatçısının bu ülkeye mal satması için de aracılık yapıyor...

Türk firmaları, İskandinav ülkeleriyle ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek, daha doğrusu bu bölgedeki ülkelere ihracat yapmak amacıyla son dönemlerde ciddi arayışlar içinde. Sadece ihracatçılar değil iş dünyasının önde gelen kuruluşları da İskandinavya pazarını mercek altına almış durumda. Bu kuruluşlardan İTKİB (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri) bir grup iç çamaşırı ve çorap üreticisini geçen yıl Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a götürmüş, orada hem ürünlerini tanıtmalarını hem de alım gruplarıyla bir araya gelmelerini sağlamıştı.

Bu sıralar İskandinav ülkeleri de Türkiye pazarına açılmak için atağa geçmiş durumdalar. Özellikle de İsveçliler. Gerçi Volvo, Ikea, ABB gibi uluslararası arenada faaliyet gösteren birçok İsveçli firma yıllardır Türkiye’de. Ancak bu kez Türkiye pazarına girmeye çalışanlar İsveç’in KOBİ niteliğindeki şirketleri.

Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen İsveçli firmaların kılavuzluğunu ise bu ülkede yaşayan 3 Türk girişimcinin kurduğu Net4 Business yapıyor.

Merkezi Stockholm’de bulunan Net4 Business’in ortakları Mansur Köylüoğlu, Sadık Kutlu ve Cenk Yeşil. Şirketin genel müdürlüğünü, daha önce Adecco’da yönetici olarak çalışan Mansur Köylüoğlu yapıyor. Cenk Yeşil IT ve teknik konulardan, avukat olan Sadık Kutlu ise hukuki konulardan sorumlu.

BİLİŞİM FİRMALARI GELİYOR
Net4 Business, 2008 yılında kurulmasına rağmen kısa sürede ciddi adımlar atmış. Şu ana kadar İsveçli 5 firmanın Türkiye pazarına girmesine aracılık yapmış. Bu firmalar Popcatcher, Tracab, Starlounge, Emunity Edge ve Safe4U. Bilişim sektöründe faaliyet gösteren bu firmalar, geliştirdikleri yazılım programlarını Türkiye’deki şirketlere satmaya başlamışlar. Bunlar arasında askeri ve emniyet birimlerinin kullandığı güvenlik amaçlı yazılımlar da var.

Net4 Business Genel Müdürü Mansur Köylüoğlu, İsveçli firmaların ülkemizde ihracat bağlantısı kurmalarına yardımcı olurken, asıl amaçlarının üretim tesislerini yurtdışına taşımak isteyen firmaları Türkiye’ye yönlendirmek olduğunu vurguluyor. Köylüoğlu’nun verdiği bilgilere göre Alman, İngiliz, Fransızlardan sonra İskandinav şirketleri de artan maliyetler nedeniyle ucuz ülkelere taşınmaya başlamış. Hatta birçok firmanın Çin, Hindistan, Polonya gibi ülkelere gittiklerini söylüyor.

15 FİRMA YOLDA
İşte Net4 Business, işçilik maliyeti ve vergilerin yüksekliğinden yakınan 15 firmayı Türkiye’ye çekmek amacıyla çalışmalara başlamış durumda. Köylüoğlu, bu firmaların çoğunun bilişim ve enerji sektöründe faaliyet gösterdiğini söylüyor. Köylüoğlu, özellikle güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinde kullanılan panel ve türbin üreticilerinin Türkiye pazarıyla yakından ilgilendiklerini, bu tür firmalara Türk partner aradığını vurguluyor:

“İsveç teknoloji açısından güçlü bir ülke. Özellikle enerji sektöründe yeni sistemler geliştiriyorlar. Bu sistemleri Türkiye’ye satmayı düşünüyorlar. Bu şirketlerle Türkiye’de ortaklık veya işbirliği yapacak girişimciler arıyoruz. Türkiye’ye gelmek isteyenler arasında bir de sigorta şirketi var. Bu firma yeni bir sigortacılık sistemi geliştirmiş. Bu sistemi Türkiye’de de uygulamak istiyor. Türkiye’de şu anda birkaç firmayla görüşüyoruz. Hatta bunlardan biriyle el sıkışmak üzereyiz. Eğer bir aksilik olmazsa bu ortaklık ağustos ayında gerçekleşir. En büyük sıkıntımız, İsveçlilerin Türkiye’yi yeterince tanımaması. Sadece güneşi ve denizi olan tatil ülkesi olarak biliyorlar. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’yle birlikte bir organizasyon düzenleyip ülkemizdeki yatırım ortamını ve güçlü potansiyeli İsveçli işadamlarına tanıtmayı planlıyoruz. www.turkishnet.se adresli bir internet sitesi kurduk. Sitede İsveç’te bulunan Türk firmalarının bilgileri yer alıyor. Bu firmaların birbirleriyle işbirliğini artırmayı da planlıyoruz.”

TÜRK İHRACATÇISINA PARTNER
Net4 Business, İsveç’e mal satmak isteyen Türk ihracatçılara da hizmet veriyor. Netekim Mersin’de faaliyet gösteren bir dış ticaret şirketine İsveç’te partner bulmuşlar. Mansur Köylüoğlu, bu firmanın birkaç ay içinde İsveç’e patates ve zeytin ihracatına başlayacağını söylüyor.

İsveç, 9 milyon nüfuslu bir ülke. Ancak nüfusunun azlığına aldanmayın. Çünkü yaklaşık 40 bin euro kişi başı milli geliriyle satın alma gücünün en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Yaklaşık 400 milyar dolar dış ticaret hacmi var. Üstelik dış ticaretinde fazla veriyor.

Köylüoğlu, Türk firmaların İsveç’e başta hazır giyim ve konfeksiyon, tarıma dayalı sanayi ve elektronik ürünleri olmak üzere hemen her türlü ürünü satabileceğini düşünüyor. Köylüoğlu, Türkiye’nin yeraltı kaynakları açısından zengin olduğunu, bu sektörde katma değeri artırmak amacıyla İsveçli firmalarla işbirliği yapılabileceğinin de altını çiziyor.

“Türk malı imajı kötü”
Mansur Köylüoğlu, İsveç’e ihracat yapmak isteyen firmalara bazı uyarılarda bulunuyor. İsveçlilerin katma değeri yüksek, kaliteli ve organik ürünleri tercih ettiklerini hatırlatan Köylüoğlu, Türkiye’ninse önemli bir üretici olmasına rağmen ancak bu özelliğini yeterince tanıtamadığını düşünüyor. Hatta Türk malı imajının İsveç’te pek parlak olmadığını vurguluyor:

“İsveçliler Türkiye’yi sadece tekstil sektöründe önemli bir ülke olarak biliyorlar. Oysa beyaz eşya, elektronik, otomotiv, gıda gibi güçlü olduğumuz birçok sektör var. Bu alanlarla ilgili daha ciddi tanıtımlara ihtiyaç var. Bunu yapmak için Türk firmaların İsveç’te ofis veya mağaza açmaları gerekiyor. Ancak mutlaka yerli bir firmayla işbirliği yapmalılar. Ürünlerinin bu pazarda satıp satmayacağını da önceden araştırmalılar. Türk firmalarının İsveç pazarına girmesi için şu anda ortam çok müsait. Çünkü Avrupalı firmalar sıkıntı yaşıyor. Türk firmaları İsveç üzerinden diğer İskandinav pazarlarına da açılabilirler.”

İskandinavya pazarına giren bazı Türk firmaları
Beko
Mavi Jeans
Eti Gıda
Ülker
Murat Çorap
Ultra Çorap
Anıl Giyim
Eko Ten Tekstil
Öz Simge Tekstil
Farba Tekstil
Cicikom
Sultan Tarım
Vardar Tarım
Agrobay Seracılık
Serim Gıda
Gümüldür Tarım
Ardıç Gıda
Cena Dış Ticaret

Önde gelen İskandinav perakende zincirleri
H&M
Lindex
KappAhl
RNB Retail&Brands
Ahlens
Dressmann
Indiska Maganiset
Gina Tricot
Carlings
Cubus
Hummel
Bestseller
Vero Moda
Brandtex
Kello
Veljekset
(Para Dergisi)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler