FİNANS

Kapasite kullanımı Aralık'ta geriledi

İmalat sanayiinde, Aralık ayında özellikle iç talep daralmasının artan etkisiyle kapasite kullanımı geriledi. Kapasite kullanım oranı önceki yılın aynı ayına göre 0.5 puan düşerek yüzde 81.2 düzeyinde oluştu.

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK), sektörün kapasite kullanımı ve tam kapasite ile çalışamama nedenlerine ilişkin Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'nin Aralık ayı sonuçlarını açıkladı. Ankete yanıt veren 4 bin 640 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, 2006 yılının Aralık ayında yüzde 81.7 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 2007 yılının Aralık ayında yüzde 81.2 düzeyinde gerçekleşti.

AYLARA GÖRE KAPASİTE KULLANIM ORANI
TÜİK verilerine göre geçen yıl, önceki yılın aynı aylarına göre Ocak’ta yüzde 78.3 olan kapasite kullanım oranı Şubat’ta yüzde 80.1, Mart’ta yüzde 82, Nisan’da yüzde 81.7 olmuş, Mayıs’ta yüzde 83.3, Haziran’da yüzde 83.5’e kadar yükselmişti. Temmuz ayında yüzde 81.9, Ağustos’ta yüzde 80.3’e gerileyen kapasite kullanımı, eylül’de yüzde 83.2, Ekim’de yüzde 83.1’le yüksek çıkmıştı. İmalat sanayiinde Kasım ayında yüzde 82.6 düzeyinde gerçekleşen kapasite kullanım oranı Aralık ayında yüzde 81.2’ye geriledi.

TALEP DARALMASI KAPASİTE KULLANIMINI BASKILADI
İç pazarda talep yetersizliğinin, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olduğu bildirildi.

Uzun yıllardır olduğu gibi 2007’nin Aralık ayında da işyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının nedenlerinin başında talep yetersizliği geldi. Özellikle iç pazarda talep yetersizliğinin etkisinin geçen yıla göre artış gösterdiği de belirlendi. Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'ne yanıt veren işyerlerinden iç pazarda talep yetersizliği yüzünden tam kapasiteye ulaşamadığını bildirenlerin üretim değeri ağırlıklı oranı önceki yılın Aralık ayında yüzde 47.1 çıkarken, 2007’nin aynı ayında yüzde 48.3’e ulaştı. Dış pazarda talep yetersizliğini gerekçe gösterenlerin oranı ise yüzde 20.3’ten yüzde 18.2’ye gerilemekle birlikte hala yüksek bir düzeyde kaldı.

Tam kapasite ile çalışmaya etki eden faktörlerden yerli mallarda hammadde yetersizliğinin payı yüzde 5’ten yüzde 4.1’e gerilerken, ithalat mallarda yüzde 2.5 olarak değişmedi. İşçilerle ilgili sorunların payı yüzde 2’den yüzde 1.9’a, mali olanaksızların payı da yüzde 4.2’den yüzde 3.8’e geriledi. Tam kapasiteye ulaşmayı engelleyen diğer faktörlerin toplam payı ise yüzde 17.3’ten yüzde 20.2’ye yükseldi.

ÜRETİM MİKTARI VE BEKLENTİLER
Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'ne göre imalat sanayiinde Aralık ayında bir önceki aya (Kasım) göre üretim miktarı ise yüzde 5.9 azaldı. Ancak bu yılın Ocak ayında üretim miktarının yüzde 1.9 artacağı bekleniyor.

Aralık ayı satış miktarı yüzde 3.0 azalırken, Ocak ayında da yüzde 0.2 azalış beklendiği belirlendi. İşyerlerinin beklentileri ve üretimdeki ağırlıkları dikkate alınarak, Aralık ayında yüzde 0.1 azalan satış fiyatlarının ise Ocak ayında yüzde 0.5 artacağı tahmin edildi.

Aralık ayında yüzde 0,4 artan hammadde fiyatlarında da Ocak ayında yüzde 0.7 artış bekleniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler