FİNANS

Kapasite kullanımı yüzde 84

ANKARA(ANKA)-İmalat sanayinde kapasite kullanımı en yüksek düzeyine ulaşarak yüzde 84'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin imalat sanayi üretim, satış ve fiyatlarını açıkladı. Buna göre; kapasite kullanım oranı haziranda bir önceki aya göre 0.7 puan, geçen yılın aynı ayına göre ise 0.9 puan artarak yüzde 84 oldu.

Üretim miktarlarına ilişkin olarak, işyerlerinin yüzde 35.4'ü geçen aya göre artış, yüzde 38.6'sı geçen aya göre azalış belirtti. İşyerleri üretimde geçen aya göre yüzde 1.4 artış olduğunu bildirirken, gelecek ay için beklenen üretim artış oranı yüzde 0.4 oldu.

Yurtiçi satışlarda; işyerlerinin yüzde 41.1'i geçen aya göre artış, yüzde 28.1'i azalış olduğunu bildirdi. Yurtiçi satışlar geçen aya göre yüzde 4 artarken, gelecek aya ilişkin yurtiçi satış artış beklentisi yüzde 0.7 oldu.

HAMMADDE FİYATLARI ARTTI, SATIŞ FİYATLARI DEĞİŞMEDİ
Satış fiyatlarında; işyerlerinin yüzde 14.2'si geçen aya göre artış, yüzde 17.8'i azalış bildirdi. Satış fiyatları geçen aya göre değişim göstermezken, gelecek ay için beklenen artış miktarı yüzde 0.2 oldu.

Hammadde fiyatlarında; işyerlerinin yüzde 21.9'u geçen aya göre artış, yüzde 11.8'i azalış olduğunu belirtti. Hammadde fiyatları geçen aya göre yüzde 0.4 artarken, gelecek ay için beklenen hammadde fiyat artış oranı yüzde 0.6 oldu.

DEVLET ÖZELİ GEÇTİ

Haziran ayı kapasite kullanımında devlet hem oran hem artış ile özel sektörü geçti. Devlette kapasite kullanımı geçen yılın aynı ayına göre 2.5 puan artarak yüzde 92.5 oldu. Özelde kapasite kullanımı 0.6 puan artarak yüzde 82.6 olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK KAPASİTE KULLANIMI KÖMÜR VE PETROL İŞLEMEDE

En yüksek kapasite kullanımı yüzde 92.8 ile kok kömürü ve rafine edilmemiş petrol ürünlerinde gerçekleşti. Bu grubu yüzde 91.8 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı, yüzde 88.8 ile diğer ulaşım araçları imalatı ve aynı oranla mobilya hariç ağaç ve mantar ürünleri izledi. Devlette en yüksek kapasite kullanımına yüzde 100 ile kağıt ve kağıt ürünleri imalatında, özelde en yüksek kapasite kullanımına yüzde 91.8 ile taşıt araçları ve karoseri imalatında ulaşıldı.

Geçen yılın aynı ayına göre değişimlere bakıldığında; gıda, tütün, tekstil, giyim, mobilya hariç ağaç ve mantar, kağıt, basım ve yayım, ana metal sanayi, makine teçhizatı hariç metal eşya, başka yerde sayılmayan elektrikli makineler, radyo-TV-haberleşme cihazları, taşıt araçları ve karoseri, diğer ulaşım araçları imalatlarında kapasite kullanımı arttı.

Derinin işlenmesiyle bavul-çanta, kok kömürü ve rafine edilmemiş petrol, kimyasal madde, plastik-kauçuk ürünler, metalik olmayan diğer mineral maddeler, başka yerde sayılmayan makine ve teçhizat, büro makineleri, tıbbi cihazlar, mobilya imalatlarında ise kapasite kullanımı arttı.

TALEP YETERSİZLİĞİ SORUNU

Tam kapasite ile çalışamama nedenlerine bakıldığında ilk sırada talep yetersizliği geldi. Toplamda yüzde 44.4, devlette yüzde 22.4, özelde yüzde 46.1 iç pazarda talep yetersizliğini öne sürdüler. Dış pazarda talep yetersizliği yaşanma oranı toplamda yüzde 18.6, devlette yüzde 7, özelde yüzde 19.5 oldu.

Yerli mallarda hammadde yetersizliği nedeniyle tam kapasite çalışamayanların oranı toplamda yüzde 4.6, devlette yüzde 5.7, özelde yüzde 4.5 oldu. İthal mallarda hammadde yetersizliği nedeniyle tam kapasite çalışamayanların oranı toplamda yüzde 3.2, devlette 0.3, özelde 3.4 olarak belirlendi.

Mali imkansızlıklar nedeniyle tam kapasite çalışamayanların oranı toplamda yüzde 4.5, devlette 0.8, özelde 4.8 oldu. İşçilerle ilgili meseleler yüzünden tam kapasite çalışamayanların oranı toplamda yüzde 2.2, devlette yüzde 1.3, özelde yüzde 2.2 oldu. Enerji yetersizliğini öne sürenlerin oranı toplamda yüzde 1, devlette 0.1, özelde 1.1 oldu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler