FİNANS

Kara paraya tüm yollar kapanıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi cennetleriyle daha etkin mücadele için Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ile G-20 tarafından, ''Bilgi Değişimi ve Saydamlık Küresel Forumu''nun kurulduğunu söyledi.

Şimşek, G-20 ülkelerinin inisiyatifiyle, Meksika'nın Los Cabos şehrinde 1-2 Eylül 2009 tarihlerinde yapılan ve 70'den fazla ülkeden 178 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından kısa bir süre önce ''Bilgi Değişimi ve Saydamlık Küresel Forumu''nun kurulduğunu belirterek, vergi amaçları için saydamlığın ve bilgi değişiminin sağlanması amacıyla geniş katılım bu Forumun oluşturulduğunu anlattı.

''OECD ve G20 ülkeleri hali hazırda Forumun üyesi olan ve değerlendirilmesi yapılan diğer ülkelerin Foruma üye olarak kabul edilmesi öngörülmüştür'' diyen Şimşek, zaman içinde, uluslararası vergi bilgi değişimi standartlarına uymayı kabul eden diğer ülkelerin de davet edilmesinin de planlanmakta olduğunu kaydetti.

Küresel Forumun sekretarya hizmetlerini OECD'nin yürüteceğini ifade eden Bakan Şimşek, Forumun üye sayısının 80'den fazla olmasının beklendiğini kaydetti.

**TÜRKİYE, FORUMUN ÖNCÜ ÜLKESİ

**

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye bu forumun öncü üyelerinden olacak'' şeklinde konuştu.

Halihazırda kuruluş aşamasını tamamlayan Forumun gelecek yıldan itibaren faaliyetlerine başlayacağını belirten Şimşek, Türkiye'nin Forumun tüm alanlarında etkin bir şekilde çalışacağını söyledi.

Şimşek, G20 ekonomi ve maliye bakanları ile devlet başkanları zirvelerine girdi sağlayacak olan Forumun, vergi cennetlerinin üzerine gidilmesi yönünde siyasi desteğin sağlam yoluna gidileceğini anlattı.

Forum içinde vergi amaçları için bilgi değişimi ve saydamlık standartlarının uygulanmasını etraflı şekilde izlemek ve gözden geçirmekle görevli bir grubun oluşturulacağını belirten Şimşek, Gözden Geçirme Grubunun, güçlü, saydam ve hızlandırılmış bir sürecin tesis edilmesi için inceleme yöntemi ve incelemelere esas olacak detaylı referanslar geliştireceğini söyledi.

**TEFTİŞ İKİ AŞAMALI

**

Gözden geçirme işlemlerinin iki aşamalı olarak gerçekleştirileceğini vurgulayan Şimşek, aşamalar konusunda şunları söyledi:

''İlk aşamada, ülkelerin hukuki ve idari düzenlemelerinin uluslararası standartlara uygun olup olmadığı incelenecek. İkinci aşamada ise ülkelerin bu standartlara uyup uymadıkları yerinde incelenerek değerlendirilecek.''

Küresel Foruma, çifte vergilendirmeyi önleme ve bilgi değişimi anlaşmalarının bilgi değişimi standartlarını taşıyıp taşımadıklarını gözlenmesi ve yerinde incelenmesiyle bilgi değişimindeki saydamlığın sağlanması için ulusal ve uluslararası seviyede alınması gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve gözden geçirilmesi sorumluluğu verileceğinin altını çizen Bakan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu haliyle küresel sorun, vergi bilgi değişiminin uluslararası standartlarda değişim amacıyla uluslararası seviyede politikalar geliştiren ve bu politikaların uygulanmasını teşvik eden ve denetleyen Hükümetler arası bir kuruluş haline gelecek.

Sekretarya bu Forumda yer alan OECD'ye üye ve üye olmayan ülkelerin uzmanlarına açık olacak.

Gözden Geçirme Gurubundaki uzmanlar sayesinde ülkeler incelemeye tabi tutulacak.

Standartlara uymayan ülkeler kamuoyuna duyurularak, üzerilerinde uluslararası baskı yaratılacak.''

**TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ YETKİLER

**

Kara Paraya ve kayıt dışılığa kaçacak yer bırakmamayı amaçlayan Yeni Forum, Türkiye ile anlaşma imzalayan İsviçre'nin, yeterli bilgi sağlamaması halinde Türkiye'ye, İsviçre üzerinde uluslararası baskı yapmasına imkan sağlıyor.

Yurt dışındaki paraların Türkiye'ye gelmesine imkan sağlayan Varlık Barışı'nın başvuru süresi 31 Aralıkta sona erecek.

AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler