FİNANS

Kırılma noktası 45,000

Türk finans piyasaları yabancı borsalardaki olumsuzluğu bekliyorlar. Bu başlığı bundan iki hafta önce 10 Mayıs 2007 tarihinde atmıştım. O günden bu güne pek bir şey değişmediği için yeni bir yazı da göndermedim siteye.

İki hafta geçti endeks 45,500 den 46,500'lere kadar bir atak yapabildi. Birleşme haberleri ile bazı “özel” şirketlerde hareketlenme endeksi bu seviyelere taşıdı. Ancak piyasanın geneli bu yükselişe pek de ayak uyduramadı. Banka senetleri genelde yabancı satışları ile karşılaştı.

Seçimlere girilen, Kuzey Irak a operasyon hazırlıklarının arttığı bir ortamda piyasalar olumsuz hiç bir tepki vermemişti. Buna neden olarak görünen “global risk iştahı” dünya üzerinde Mayıs ayında büyük bir artış göstermişti. Çin Borsası 2006 yılından bu yana 18 ayda % 190 değer kazandı. Mayıs ayında getirisi %10 u aştı. Brezilya % 5 artış yaşadı. Gelişmiş Avrupa Borsaları tarihi zirvelerine doğru atak yaptılar.

İMKB dünya borsalarındaki bu iyimser havada değer kaybetmedi, ama yükselişleri de sınırlı kaldı. Yabancılar yükselişlerde “satış ” yaptılar.

Dün Greenspan bir tarihi uyarıda daha bulundu. Çin hisse senedi piyasası “dramatik bir düşüş” gösterebilir” dedi. 18 ayda yaklaşık üçe katlamış bir borsa için bu uyarı çok da abes değildir. Bu uyarı Çin üzerinde ilk gün sadece %0.5 etki gösterdi. Piyasalardaki asıl gerginlik ise ertesi gün gelir . Hazırlıklı olmak gerekiyor. Bovespa’nın dün % 2.48’lik düşüşü İMKB’yi negatif yönde etkileyecektir.

ABD de önemli bir diğer gelişme ise dün açıklanan Nisan ayı “yeni ev satışları” verisi idi. Son 14 yılın en yüksek artışı %16.2 ile Nisan 2007 de gerçekleşti. Bu veri ile “FED in faiz indirmeyeceği beklentisi ”doların kuvvetlenmesine ve ABD 10 yıllık faizlerinin % 4.86 ya yükselmesine yol açtı.

Asıl savaş belli. ABD dış ticaret açığını azaltmak ve dolara itibar kazandırabilmek için Çin yuanının değerini artırmak istiyor. ABD li üreticelere göre yuan % 40 revalüe edilmeli. Yani değeri artmalı. Çin e kendi ürünlerini satabilmenin yollarını arayan AB ve ABD bu ülkede serbest kur sisteminin gelmesini sağlamak için her türlü baskıyı yapıyorlar. Çin ne kadar sağlam durursa herhalde dünya piyasaları o kadar az kırılgan olacak. Çin in değerli para politikası demek yüksek yuan faizi demek olur. Bu da “carry trade” in Asya ülkelerinden yapılmasını engeller.

Dünya piyasalarında beklediğimiz düşüş potansiyeli artmış gibi görünüyor. Kuzey Irak senaryolarının daha çok konuşulacağı bir ortamda herşeye rağmen hisse senedi tutan yatırımcıların VOB endeks kontratlarında “kısa” pozisyon ile kendilerini “hedge” etmelerini öneririm.

25/05/2007 08:00

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler