FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kısa günün karı İMKB'nin oldu

Küresel piyasalarda toparlanma yaşanıyor. Asya borsalarında artışlar yüzde 14’ü aştı, Avrupa’da da yükseliş var. İMKB kısa günü yüzde 2.3 artışla tamamladı; dolar 1,58’in altına geriledi.

Küresel piyasalar merkez bankalarından faiz indirimleri beklentisiyle soluklanırken; borsalarda toparlama, kurlarda düzeltme yaşanıyor. Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen faiz indirim sinyalinin ardından ABD Merkez Bankası Fed’in toplantısından da bir indirim gelmesi bekleniyor.

ABD borsalarının son 5.5 yılın en düşük seviyelerine gerilemesine karşın, Asya’da toparlanma oldu. Dolar/ yen paritesinin 96,17’ye kadar yükselmesi ve piyasaların dibi gördüğü beklentisi, Asya borsalarına alım getirdi. Tokyo Borsası yüzde 6.4, Hong Kong Borsası yüzde 14.3, Güney Kore Borsası da yüzde 5.6 değer kazandı.

İMKB YÜZDE 2.3 YÜKSELDİ
Asya borsalarındaki toparlanma sonrasında İMKB’de de artış yaşandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi günü 558 puan artışla 24 bin 895 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 2.3 oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle borsada bugün tek seanslık işlem yapıldı.

Avrupa borsalarında da olumlu seyir gözleniyor. Frankfurt, Paris ve Londra borsaları güne yüzde 2’nin üzerinde artışlarla başladı. Frankfurt Borsası’ndaki artış, Avrupa Komisyonu’nun Almanya kurtarma paketini onaylaması üzerine yüzde 9’un da üzerine çıktı. Dün işlem yapılmayan Rus Borsası’nda artış gözleniyor. Budapeşte Borsası’nda da yüzde 7’yi aşan kazançlar var.

DOLAR 1,58’İN ALTINA İNDİ
Para piyasaları da borsalara paralel olarak hareketli. Euro dolara karşı, dolar da yene karşı değer kazanıyor. Euro/dolar paritesi bugün 1,2587’ye kadar çıktı.

Hedge fonların çıkışıyla geçen hafta 1,74 YTL’ye yaklaşan doların ateşi düşüyor. Parite etkisiyle bankalararası piyasada dolar 1,5770 YTL’ye kadar geriledi. Dolar gün içinde en yüksek 1,6180 YTL’yi gördü.

Bankacılar, Macaristan, Rusya ve benzeri likit olmayan piyasalardan son dönemde çıkış yapamayan yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçekleştirdiği dolar alımlarının; dolar/YTL kurunun 1,75 YTL psikolojik sınırını geçemeyeceğini düşüncesinin hakim olmasının ardından yerini yabancı kaynaklı YTL alımına bırakabileceğini belirttiler.

FAİZ YÜZDE 23’E GEVŞEDİ
Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 23,89’a kadar indi. Gösterge tahvilde dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 24.78, valörlü kapanışta yüzde 24.50 olmuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler