FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kısmi iptal' geldi, dolar 1,54'e indi

**Artan küresel risk iştahı ve Anayasa Mahkemesi kararının desteğiyle kur ve faiz düştü.

**

Küresel piyasalarda artan risk iştahının yanı sıra Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketinin iptali istemini reddederek, pakette sınırlı değişiklikler yapmasının erken seçim ihtimalini azaltmasıyla kur ve faizde düşüş görüldü.

Anayasa Mahkemesi, davada paketteki bazı ibarelerin iptal edilmesi kararını verdi. Mahkemenin dün yaptığı ve basına duyurulmayan dokuz buçuk saatlik toplantının ardından kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, paketin tamamının şekil yönünden iptali ile paketin yürürlüğünün durdurulması istemlerinin reddedildiğini söyledi. Paketin kalanı 12 Eylül'de referanduma gidecek.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,5585 TL olan en iyi dolar alış kotasyonları 1.5470'a kadar gerilerken, gösterge faiz tezgahüstü piyasada yılın en düşük seviyesi olan işlem bazında yüzde 8.32'e yaklaştı. Dün spot kapanışta yüzde 8.45 olan gösterge bileşik faiz bugün tezgahüstünde yüzde 8.39/8.34 seviyesindeydi.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir bu sabah yayımladığı günlük raporda, şöyle dedi: "Anayasa Mahkemesi'nden olabildiğince piyasa dostu bir kısmi iptal kararı geldi. Mahkemenin nokta müdahalesini andıran kararı, AKP'nin ölçülü tepkisi ve azalan erken seçim riski piyasalar tarafından olumlu algılanacaktır. Diğer taraftan ise Eylül ayındaki referandum ve 2011'deki seçimle birlikte Türkiye mali riskleri artıran aralıksız bir seçim dönemine giriyor. Ancak bunun kısa vadede piyasaların gündemine gireceğini düşünmüyoruz, piyasalar en çok kısa vadede azalan erken seçim riskine odaklanacak."

Enflasyon verilerinin ardından yönünü aşağı çeviren gösterge faiz için ise bir bankacı, "Piyasada yüzde 8.30 ve hatta yüzde 8 seviyeleri konuşulmaya başlamıştı. Şimdi bu seviyeye doğru gidiş görülüyor. Önümüzdeki hafta ihaleler önemli... PPK kararı ve Enflasyon raporuna kadar çok büyük değişiklik beklememek gerekir. Bazen kâr satışları bazen de bugünkü gibi aşağı yön. Ancak şunu da net belirtmek lazım ki TCMB'nin faiz artışlarını öteleyecek olmasıyla yön bundan sonra yukarıdan çok aşağı olacak. Faiz artışlarının ötelenmesi yukarı yönde ciddi sınırlayıcı olmayı sürdürecek" dedi.

Öte yandan bankacılar küresel risk iştahındaki sert artışın da kur ve faizdeki düşüşte önemli belirleyici olduğunu düşünüyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Karar ince ayarlarla bazı değişiklikler getiriyor. Ancak geneline bakılırsa büyük bir iptal anlamına geldiğini söylemek mümkün değil. Sonuçta çok tartışılan Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısına ilişkin bile bir değişiklik yok. Erken seçime ilişkin önemli bir belirsizlik ortadan kalktı diyebiliriz. Bu yüzden karar olumlu. Dolar/TL'de 1,55 seviyesinin altından, 1,60 üzeri satış yapan müşteri alımlarının yoğun bir şekilde gelmesini bekliyoruz" dedi. (NTVMSNBC)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler