Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalara dair çarpıcı açıklamalarda bulunuldu.
"Kötümserlik Kanıksanacak" başlığıyla hazırlanan bültende şu tespitlere yer verildi;
"Kötümserlik kanıksanmaya, düşüşlere ise alışılmaya başlanıyor. Dolar 1,70 seviyelerini gördükten sonra 1.45 seviyesine gerilemişti. Ardından 1.50 ve sonrasında 1.60 seviyesiyesi kanıksandı ve alışıldı. Dolarda yaşanan bu kademeli artış 1.70’de destek olduktan sonra devam edecek.
Keza İMKB’de yaşanan yükselişler tepki niteliğini geçmiyor ve her defasında dipler yenileniyor. Bu döngüye de piyasa alıştı.
Piyasalarda uzun ölçekli net bir görüntü elde edilemediği için kısa vadeli başarısız denemeler yaşanıyor.
Kurtarma planlarının kurtardığı bir ekonomi şu ana kadar çıkmış değil. Kurtarma planları artıkça kurtarılmayı bekleyen şirketler artıyor.
ABD’de General Motor’a odaklanırken, otomotiv sektörünün geneli unutuluyor. General Motor’a gerekli sermaye er yada geç sağlanacak. Fakat bu sermaye ile otomotiv sektörü kurtarılacak mı?
Devletler kurtarma planları ile şirketlere balık tutmayı öğretmiyor, şirketlere balık veriyor. Halbuki şirketler kurtarılacağına ekonominin büyümesi finanse edilse, şirketler balık tutacak bir ortam sağlanabilecek. Şirketleri kurtarma adına 5.5 trilyon dolar kurtarma maliyeti oluştu. Fakat kurtulan olmadı. ABD Başkanı Bush’u serbest piyasa ekonomisinin devam edecek dese bile kurtarma planları kamulaştırma planına dönüştü. 5.5 trilyon dolar ABD’nin 1,5 yıllık cirosuna denk düşüyor.
Böyle bir tutar global ekonomiyi canlandırma adına kullansaydı, belki dünya resesyona sürüklenmeyecekti.
IMF Başkanı açıklamasında 1.2 trilyon dolar tutarında ekonomileri canlandıracağını belirtti. O zaman 5.5 trilyon dolar dünyada büyük bir balon dahi yaratabilirdi. Fakat bu tercih edilmedi.
Şimdi dünyayı bir araba yerine koyarsak, dünya bir duvara çarpıp duracaktır. Bu büyük döngüyü tersine çevirmek için fırsat G-20 toplantısıydı ama bu fırsat dünya liderleri tarafından es geçildi. Bu döngüyü ABD’den gelecek verileri bir anda tersine döndürmesi zordur. Piyasalar kötümserliği kanıksayacak ve ardından uzun sürecek bir taban oluşumu yaşanacak. Taban oluşumunun yaşanmadan gerçekleşen yükselişler böylece tepki niteliğinde kalmayacak."