FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz vurdu böyle oldu: Kondom satışları patladı

**Krizde zamanını evde geçiren çiftler eğlenceyi ’Türk lokumu’nda buldu.

**
ABD’li kondom markası Fiesta’nın dünyada ilk kez satışa sunduğu yeni ürünü ’Fiesta Turkish Delight’ (Türk lokumu) 3 ayda 65 bin adetlik satış rakamına ulaşırken ’titreşimli’ modelin bu sürede ulaştığı satış rakamı ise 2 bin düzeyinde oldu.

Türkiye pazarına 11 farklı kondom çeşidiyle giren Fiesta’nın lokum kokulu, tırtıklı ürünü ’Türk lokumu’nun elde ettiği başarı markanın sahibi DKT’nın da ilgisini çekerken ürünün Brezilya, Endonezya, Filipinler’de satışa sunulması için çalışmalar da başladı. Fiesta, ülkemizde bu yıl yüzde 10 pazar payını hedefliyor.

Fiyatları düşürdük
Fiesta’nın Türkiye Satış Direktörü Yakup Aydoğan’la sohbet ederken işin ekonomik tarafı kadar Türkler’in yatak odalarıyla ilgili ilginç anekdotlar da aldım... Kondomla ilgili konularda Türkiye’de reklam yapmak bile çok zormuş, çünkü Türkler oldukça utangaçmış. Endonezya’da bile kondom’la ilgili konular daha rahat konuşuluyormuş. Türkler’in kondomda en çok tercih ettiği ürünler ise ’geciktirici’ özellikte olanlar.

Fiesta, pazarda fiyatlarda gerileme yaşanmasını sağlamış. Aydoğan, 1 yılda fiyatların yüzde 15 gerilediğini ifade etti. Kiss’te 1 paketin fiyatı 4 TL iken Fiesta’ta ise rakam 8.5-12 TL düzeyinde. Fiesta’nın 1 yılda elde ettiği başarının altında krizin de etkisi büyük. Aydoğan, krizde evde daha fazla vakit geçiren Türk çiftlerin kondom satışlarını yüzde 22 artırdığına dikkat çekiyor. Bu başarı yakın zamanda Türkiye’ye yönetim merkezi olma ünvanını da kazandıracak. Aydoğan, Türkiye’nin markanın Rusya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtiyor.

Türkiye’de 4 milyon kişi kondom kullanıyor
* Türkiye’de yılda 75 milyon adet kondom satılıyor. Devlet de 50 milyon adede varan bedava kondom dağıtımı yapıyor.

* 3.5-4 milyon kondom kullanıcısı bulunuyor. Periyodik olarak nüfusun dörtte biri kondom kullanıyor.

* Türkler’in yüzde 43’ü ilişkide korunuyor.

* Kondom satışının yüzde 55’i marketlerde, yüzde 40’ı eczanelerde, yüzde 5’i petrol istasyonlarında gerçekleşiyor ancak internetten satış ve petrol istasyonları eczanelerden pay almaya başladı.

* Sektörde bu yıl yüzde 5 büyüme bekleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler