FİNANS

Kriz zenginleri teğet geçti

**En zengin 1000 kişi büyük krize rağmen son bir yıl içinde servetlerini yüzde 30 artırmayı başardı.

**

İngiltere'nin en zengin 1000 kişisi geçen yıl yaşanan resesyona ve bankacılık sektörünün çöküşün eşiğine gelmesine rağmen son bir yıl içinde servetlerini yüzde 30 artırmayı başardı. Üstelik bu alanda, kayıtların tutulmaya başlandığı son 21 yıldan bu yana en hızlı artış yaşandı.

Sunday Times'ın yaptığı araştırmaya göre, söz konusu 1000 kişinin toplam serveti 77 milyar sterlin artarak 333.5 milyar sterline ulaştı. Bu rakam ulusal borcun üçte birine eşdeğer büyüklükte. Sterlin milyarderlerinin sayısı da 43'ten 53'e çıktı. Listeyi hazırlayan Philip Beresford yaptığı açıklamada zenginlerin resesyonun üstesinden geldiklerini belirterek "Ülkenin geri kalanı kamu harcamalarındaki kesintilerle karşı karşıya ancak bu, zenginler üzerinde çok küçük bir etki yaratacak çünkü kamu hizmetlerinden faydalanmıyorlar" dedi.

Çelik imparatoru birinci
Hindistan kökenli çelik imparatoru Lakshmi Mittal çelik fiyatlarındaki artış sayesinde servetini 10.8 milyar sterlinden 22.4 milyar sterline yükselterek birinci sıradaki yerini korudu. İkinci sırada futbol takımı Chelsea'nin sahibi olan ve petrol fiyatlarındaki artışın yardımıyla servetini yüzde 6 artırıp 7.4 milyar sterline yükselten Rus oligark Roman Abramoviç bulunuyor. İngiltere doğumlu en zengin kişi unvanını taşıyan Westminster Dükü Gerald Gresnovar'ın gayrimenkule dayalı serveti ise 6.75 milyar sterline ulaştı ve listede 3'üncü oldu. İngiltere Kraliçesi Elizabeth, 290 milyon sterlinlik kişisel servetiyle 245'inci sırada yer alırken, Harry Potter serisinin yazarı J K Rowling 519 milyon sterlinlik servetiyle dünyanın en zengin yazarı oldu. Sinemada Herry Potter'ı canlandıran Daniel Radcliff 42 milyon sterlinlik, arkadaşı Hermione Granger'ı canlandıran Emma Watson ise 22 milyon sterlinlik servetleriyle 30 yaşın altındaki en zengin 10 kişi arasına girmeyi başardı. Karayip Korsanları'nın kadın oyuncusu Keira Knightly de 28 milyon sterlinlik servetiyle ilk 10'te yer aldı.

2008 yılını yakalayamadılar
Öte yandan ülkedeki zengin sayısı ve servet miktarı halen 2008'de varılan zirvenin altında. 2008'de milyarder sayısı 75'ti ve en zengin 1000 kişinin toplam serveti 412 milyar sterline ulaşmıştı. Servetinde en büyük düşüşü yaşayan kişi ise Rangers futbol takımının sahibi Sir David Murray oldu. Murray'ın serveti yüzde 78'lik düşüşle 110 milyon sterline geriledi.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş servetini madencilikten kazanan Alişer Usmanov'un sahip olduğu varlıkların değerini yüzde yüzde 213'lük artışla 4.7 milyar sterline taşırken, Hindistan kökenli madenci Anıl Agarwal'ın serveti ise yüzde 583 artarak 4.1 milyar sterline ulaştı.

Bankacılar çıkışta
Küresel kredi krizinde çöküşün eşiğine gelen ve milyarlarca sterlinlik yardım paketleriyle kurtarılan finans sektöründeki zenginlerin de şaşırtıcı bir şekilde servetlerini artırdıkları görüldü. Geçen yıl 650 milyon sterlinlik varlığa sahip olan Hedge fon yöneticisi Louis Bacon'ın serveti 1.1 milyar sterline yükseldi ve 49'unculuğa yükseldi. Avrupa'nın en büyük hedge fonu olan Brevan Howard'ın kurucularından Alan Howard 875 milyon sterline ulaşan servetiyle 66'ncı sırada yer aldı. Howard'ın geçen yılki serveti 375 milyon sterlindi. Çok sayıda Hedge foncunun serveti de yüzde ve daha fazla arttı. Hedge fon yöneticisi Richard Chenevix-Trench'in finans krizinin zirve yaptığı bir yıllık süre içinde 82 milyon sterlin kazandığı tahmin ediliyor. Bin kişilik zenginler listesinde yer alan en az 170 kişinin servetlerini ağırlıklı olarak finans ve bankacılık alanından elde ettikleri belirtiliyor. Serveti gayrimenkule dayalı olanların sayısı 246 olurken, 229 kişi ise miras yoluyla servet sahibi oldu. Zenginlerin servetlerinin artttığını gösteren listenin yayımlanması Liberal Demokratlar'ın vergi sistemini eleştirdikleri ve halkın en yoksul 5'te birlik diliminin en zengin 5'te birlik dilimden daha yüksek oranda gelir vergisi ödediğini iddia ettikleri bir dönemde gerçekleşti.

Zenginler kulübünün bazı üyeleri ise yüksek gelire sahip olan kesimden alınması düşünülen yüzde 50 oranındaki yeni gelir vergisinden kaçınmak için ülkeyi terk ediyor ya da terk edeceği tehdidinde bulunuyor. Öte yandan yurtdışındaki girişimciler ise İngiltere'yi hâlâ çok çekici buluyor. Servetinin değeri 3.8 milyar sterlin olan Çinli gayrimenkul kralı Joseph Lau, kısa bir süre önce londra'da 33 milyon sterline bir ev alarak İngiltere'deki zenginler listesine girdi. 875 milyon sterlinlik varlığa sahip olan Norveçli Helene ve Marianne Odfjell kardeşler nakliye sektöründeki faaliyetlerini Londra'dan yürütüyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e yakınlığını ile tanınan ve "Kremlin'in Bankacısı" olarak bilinen Sergey Pugaçev de öyle. Pugaçev'in serveti ise 750 milyon sterlin. Uzmanlara göre Rus oligarkların İgiltere'yi sevmesinin nedenleri güvenli olması, yolsuzluğun düşük seviyede olması, gelişmiuş hukuk ve eğitim sistemi ile iyi hizmet almaları. Hindistan'ın elit zengin kesimi de İngiltere'yi terih ediyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler