Kurların seyri belirleyici olmaya devam edecek
Geçen hafta küresel piyasalara ABD kaynaklı şirket haberleri ve ekonomik sinyallerin kötüleşmeye devam etmesi damgasını vururken, lokal piyasalarda küresel dalgalanmaya verilen tepki karışık bir seyir gösterdi. Dövize olan talep geçen hafta artarak devam ederken, dolar kuru tarihi zirvelerini test etti. Hisse senetleri piyassında ise talep oldukça yetersiz kalırken, haftanın büyük bölümünde hacimsiz ve dar bantta gerçekleşen seanslar etkili oldu.
Yurtdışında toz bulutları dağılma eğilimi göstermezken, yurtiçinde de yükselen risk priminin dövize karşı yüksek bir akışı başlattığını gözlemlemekteyiz. IMF ile stand by anlaşması konusunda henüz resmi bir imza atılamamış olması, global volatilitenin arttığı bu dönemlerde Lira’nın kırılganlığını artırmakta ve dövize olan talebi besleyen önemli faktörlerden biri olmaya devam etmekte.
Yeni bir haftaya başlarken, önceki hafta yeni diplerini test eden global piyasalarda endişenin ve kaygı düzeyinin yumuşadığını söylemek ve kalıcı bir toparlanmadan bahsetmek için gerekli sinyallerin biraraya henüz gelmediğini görmekteyiz.
Uluslararası piyasalarda gelinen seviyeler itibariyle cazip gibi görünüen endeksler, güven ortamının tesis edilememiş olması, ABD ve Avrupa bankacılık sektörlerine ilişkin risklerin henüz bertaraf edilemediği endişelerinin gölgesinde kalmaya devam etmektedir. Daha geçen hafta Citibank’ta ABD devletinin payının artmasına karar verilmesinin ardından Cuma günü İngiltere’nin Lloyds Banking Group’taki payını yüzde 75’e çıkaracağını açıklaması ortamın henüz piyasalar açısından uygun bir toparlanmaya müsade etmeyeceğini gösteriyor olabilir.
Bu hafta ABD’de takip edilecek önemli veri akışları arasında, Perşembe günü ilan edilecek ve ekonominin son durumu hakkında en büyük ipucu olması beklenen Perakende Satışlar gelmektedir. Aynı gün ilan edilecek haftalık işsizlik başvuruları ise artık eskisinden daha fazla takip edilen bir veri olarak olmaktadır. İç piyasada ise Ocak ayı sanayi üretimi verileri 2009 yılındaki ekonomik daralma konusunda önemli ipuçları verecek.
Diğer yandan bu hafta konsolide olmayan bilançolar için belirlenen süre doluyor. Özellikle temettü ödemelerinin ön plana çıktığı ve yüksek temettü veriminin sözkonusu olduğu şirketler yada sektörlerde hareketlilikler görülmeye devam edecektir. Bu konuda çimento sektörü ön plana çıkıyor. Diğer yandan Sigorta sektörü hisselerinde de bu hafta hareketlilikler görülebilir.
Bu hafta özellikle IMKB açısından yön konusunda kurların etkisinin belirleyici olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Kurlarda gevşeme gelmesi durumunda IMKB’de 22 günlük seviye olan 24,000 seviyesinin zorlanması beklenebilir. Ancak bu seviyeden sonra alımların sürmesi için gerekli piyasa denkleminin henüz mevcut olmadığını düşünüyoruz.