FİNANS

MB Başkanı krizin şeklini tarif etti: "Geniş U"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, krizin şeklini tarif ederken, "Tabanı 1 yıllık veya biraz daha fazla süreli bir U olabilir" dedi.

Davos'ta Cnbc-E'nin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Geçen sene dünyanın nereye gideceği, iklim ve çevre sorunları ön plana çıkmıştı. Bugün yine bu konular var ama ağırlıkları çok daha az. Bugün içine girdiğimiz bu durumdan ne kadar sürede çıkacağız ve bu çıkışta kamu ve özel sektörün rolünün ne olacağı tartışılıyor" dedi.

Yılmaz, "Krizin şekli nasıl olacak?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Çok zor, kolay yanıt verilebilecek bir soru değil. Ama bana göre çok uzun vadeli bir 'L' olmaz ama bir 'V' de olmaz. Yani dipten hemen çıkamayız. Belki tabanı 1 yıllık veya biraz daha uzun süreli bir 'U' olabilir."

FON AKIŞI ÇOK AZALACAK

Katıldığı bir toplantıda kendisine aktarılanları da anlatan Yılmaz, bu sene gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere fon akışının çok yavaşlayacağını belirtti. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Katıldığım bir toplantıda 2009 yılında gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere fon akımlarından çok ciddi bir azalış olacağı söylendi. Bunun gerekçesi de, gelişmiş ülkelerde hükümetler bankalarını yeniden yapılandırırken oraya sermaye koyup piyasayı canlandırmak için de harcama yapıyor. Gelişmekte olan ülkelere fazla fon gitmeyecek. Geçen seneki akımın yarısı olacak. Dolayısıyla bizim gibi ülkeler finansman ihtiyacını karşılarken bazı güçlüklerle karşılaşacak".

Yılmaz, IMF konusunda da "Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmasına ihtiyaç var ve bunu yapmalıdır. Önemli sorunların aşıldığını düşünüyorum. Makro çerçeve tamam ama onun dışında bazı konuların detaylandırılması gerekiyor" dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler