FİNANS

MB döviz işlem limitini 10.8 milyar dolara çıkardı

Merkez Bankası, döviz efektif piyasası işlem yapma limitlerinin 10.8 milyar dolarla iki katına çıkarıldığını bildirdi.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, son dönemde uluslar arası kredi piyasalarında yaşanan sorunların Türkiye finans piyasalarını etkileyerek likidite akışında sorun yaşanmasını önlemeye yönelik olarak çeşitli önlemler aldığını belirtti.

Bu çerçevede, 9 Ekim’de kendi nezdindeki Döviz Depo Piyasasında aracılık faaliyetlerine başladığını belirten Banka, 14 Ekim’den itibaren geçerli olacak şekilde bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları işlem yapma limitleri bilanço büyüklükleri göz önüne alınarak toplamda 5.4 milyar dolar olarak belirlediğini hatırlattı.

Son başvurulacak piyasa özelliğine sahip olması, yani bankaların birbirleriyle doğrudan işlem yapmalarını teşvik amacıyla bu piyasaya özgü olmak üzere komisyon oranlarının yüksek düzeyde belirlendiği belirtilen açıklamada, tasarlandığı gibi işlemeye devam eden bu piyasada işlem hacimlerinin son derece düşük gerçekleştiği, piyasa faizlerinin sağlıklı biçimde arz ve talep koşulları çerçevesinde belirlendiği anlatıldı.
Bu arada Döviz Depo Piyasasında aracılık faaliyetlerine yeniden başlandığı 9 Ekim’den itibaren bankaların birbirleriyle gerçekleştirdiği işlemlerde faiz oranlarının hem dolar hem de euro cinsinden işlemlerde düşüş gösterdiği bildirildi.

Söz konusu piyasada yapılan işlemler sonucu toplam borç bakiyesinin 22 Ekim itibariyle 193 milyon dolar olduğu açıklandı. Bunun da toplam limitlerin sadece yüzde 4’ü kadar olduğuna dikkat çekildi.

Bankaların Döviz Depo Piyasasında kendilerine tanınan limitler çerçevesinde Merkez Bankası’ndan dolar ve euro cinsinden haftalık vadede borç alabilmelerinin de mümkün olduğu belirtilen açıklamada, son borç verme fonksiyonu çerçevesinde yüksek belirlenmesi gereken bu faiz oranlarından şimdiye kadar hiç bir banka için bu imkanın kullanım gereği doğmadığı vurgulandı.

Açıklamada, “Bununla birlikte, Türk bankacılık sisteminde bir döviz likidite sorunu olmamasına rağmen sistemin önümüzdeki aylar boyunca olası döviz likidite ihtiyaçlarını hiç bir sorun yaşamadan sağlayabilmesi için, 24 Ekim 2008 tarihinden itibaren bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları işlem yapma limitleri her bir kurum için 2 kat artırılarak toplamda 10.8 milyar ABD dolarına yükseltilmiştir” denildi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler