FİNANS

MB: Enflasyon dalgalanır, son çeyrekte düşer

**Merkez Bankası, enflasyonun, önümüzdeki aylarda dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla tekrar düşüş sürecine girmesinin beklendiğini bildirdi.

**

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yayınlanan Mart ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyon 0,57 puan düşerek yüzde 9,56 olduğu hatırlatılan açıklamada, Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle belirgin şekilde artan sebze fiyatlarının Mart ayında beklendiği gibi kısmi bir düzeltme yaptığı ifade edildi. Temel mal ve hizmet kalemlerinin yıllık fiyat artış oranlarındaki yükselişte geçtiğimiz yılın düşük bazının etkili olduğu görüldüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"H ve I endeksi ile ölçülen temel enflasyon göstergeleri özellikle geçtiğimiz yıl yapılan vergi indirimlerinin oluşturduğu düşük bazın etkisiyle yükselmiştir.

Hizmet fiyatlarında ise telefon görüşme ücretlerinde gözlenen artış belirleyici olmuştur. Enflasyonun, önümüzdeki aylarda dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla tekrar düşüş sürecine girmesi beklenmektedir."

TÜKETİCİ FİYATLARI
Enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 5,01'e, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 5,41'e yükseldiği belirtilen açıklamada, bu yükselişlerde, geçtiğimiz yıl yapılan vergi indirimlerinin de etkisiyle ortaya çıkan düşük baz belirleyici olduğu bildirildi.

Mart ayında mal ve hizmet gruplarında fiyatlar sırasıyla yüzde 0,43 ve yüzde 1,03 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 10,47'ye gerilerken, hizmet grubunda yüzde 7,01'e yükseldiği kaydedildi.

Son dönemde ulaştırma ve yemek hizmetlerinde gözlenen artışlarla yükselen hizmet grubu yıllık enflasyonu bu eğilimini Mart ayında da sürdürdüğü belirtilen açıklamada, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin birikimli etkisinin grup fiyatları üzerinde belirginleştiğinin görüldüğüne dikkat çekildi.

Bunlara ek olarak, Mart ayında sabit telefon görüşme ücretlerinde yapılan artışın, hizmet grubu enflasyonunu yaklaşık 0,6 puan yükselttiğine işaret edilen açıklamada, "Diğer taraftan, kira kaleminin yıllık artış oranındaki gerileme eğilimi yavaşlamakla birlikte bu dönemde de sürmüştür" denildi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler