FİNANS

MB: Vatandaş yeni paraları beğendi

Merkez Bankası, yapılan kamuoyu araştırmasının halkın yaklaşık yüzde 80’inin yeni paranın tasarımını beğendiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Merkez Bankası, Türk Lirası’na geçiş kampanyası çerçevesinde gerçekleştirdiği ikinci araştırma sonucunu açıkladı.

26-30 Aralık 2008 tarihleri arasında bağımsız bir araştırma kuruluşu tarafından gerçekleştirilen “Türk Lirası’na Geçiş Hakkında Kamuoyu Bilgi, Tutum ve Davranışları” başlıklı araştırmaya göre, halkın büyük bir bölümü Türk Lirası’na geçileceği bilgisine sahip olmasının yanı sıra hem paraların tamamen yenilenen tasarımlarını beğendiğini, hem de bu geçişi desteklediğini belirtti.

Türkiye genelini temsil eden 12 ilde, yüz yüze görüşme yöntemiyle ve 2 bin 645 kişi ile yapılan araştırmada görüşülenlerin yüzde 53.7’sini erkekler, yüzde 46.3’ünü ise kadınlar oluşturdu.

Araştırmaya katılanların yüzde 70’i Yeni Türk Lirası’ndan Türk Lirası’na geçişi desteklediğini ve yeni paraların tasarımlarını görenlerin yüzde 79.4’ü Türk Lirası’nın yeni tasarımlarını beğendiğini ifade etti.

2008 yılı Ağustos ayında Türk Lirası’na geçiş konusunda gerçekleştirilen araştırmada yüzde 34.2 olan para biriminin adının değiştirilmesi hakkındaki bilgi sahipliği oranı, Aralık ayında yapılan araştırmada yüzde 82.6’ya ulaştı.

Yapılan araştırmada; “Kullanılacak para biriminin adını biliyor musunuz?” sorusuna “Biliyorum” cevabını verenler, toplam katılımcıların yüzde 93.4’ünü oluştururken, her 4 kişiden 3’ü Türk Lirası’na 1 Ocak 2009 tarihinde geçileceğini bildiğini söyledi.

Halkın yüzde 67.4’lük bölümü, Türk Lirası’na geçiş ile birlikte paraların tasarımlarının da yenilenmesini uygun bulduğunu ifade ederek, paraların tasarımlarının yenilenmesine olumlu baktığını belirtti.

ATATÜRK’ÜN GÜLEN PORTRESİ BEĞENİLDİ
Araştırmaya katılanlar arasında Türk Lirası banknotlarda yapılan yeniliklerin de ilgi gördüğü anlaşıldı. Bunlar arasında en çok beğenilen yenilikler, sırasıyla, renkli banknot kağıdı kullanımı, tüm kupürlerde güvenlik özelliklerinin aynı yerde ve şekilde olması ile birbirinden farklı ve gülen Atatürk portrelerinin kullanılması oldu.

Türk Lirası’na kısa zamanda alışacağını düşünenlerin oranı yüzde 74.9 gibi oldukça yüksek bir oran iken, alışamam diyenlerin oranı yüzde 7 düzeyinde kaldı.

Araştırmaya katılanların yüzde 36.1’i Türk Lirası’na geçişle ilgili bilgilere televizyonda rastladığını söylerken, yüzde 24’ü çevrelerinde gördükleri afişler, yüzde 15.7’si de broşürler sayesinde Türk Lirası hakkında bilgi sahibi olduklarını belirttiler. (ANKA)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler