FİNANS

"MB ve Başbakan arasındaki çatlak korkutuyor"

Merkez Bankası ile hükümet arasında bir "çatlak" olduğundan korkuluyor.

Financial Times Gazetesi, Merkez Bankası ile hükümet arasında bir çatlağın olduğuna ilişkin işaretler bulunduğunu savunarak bunun, beklenen Merkez Bankası faiz artışı öncesi ekonomik politikanın tutarlılığı konusunda kaygı yarattığını yazdı. Gazete “Piyasalar, Banka ile Erdoğan arasında bir çatlaktan korkuyor” ifadesini kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times “Piyasalar, Banka ile Erdoğan arasında bir çatlaktan korkuyor” başlığı ile yayınladığı haberde “Merkez Bankası ile hükümet arasındaki bir çatlağın işaretleri Salı günü ortaya çıkarak bu hafta faiz oranlarında beklenen yükselme öncesi ekonomik politikanın tutarlığına ilişkin kaygılar yarattı” yorumunu yaptı.

Vincent Boland imzalı haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet ile Merkez Bankası arasındaki ilişkilerin kötüleştiğine ilişkin medya spekülasyonunu yalanlamaya mecbur kaldığı belirtilirken de Erdoğan’ın açıklamalarının Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın, geçen Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na ekonomik politikasına ilişkin brifing vermeden önce “beş saat” bekletildiği de yazıldı.

İngiliz gazetesi, Para Politika Kurulu’nun Perşembe günü yapacağı toplantıda yüksek enflasyonu düşürmek için kısa vadeli faizlerini 50 baz puana kadar artıracağı yönünde yoğun spekülasyonların bulunduğunu kaydetti. Gazete şöyle devam etti: “Bazı bakanlar, kamuya açıklamalarında Banka’yı, ekonomik büyümeye zarar verdiğine inandıkları yüksek borçlanma maliyetlerinden dolayı suçluyor. Hükümetin enflasyondan çok yavaşlayan ekonomiden kaygı duyduğu işaretleri var. Bu hafta da mütevazi bir biçimde olsa da kamu harcamalarının artırılabilmesi için IMF ile mutabık kaldığı mali hedefleri gözden geçirerek düşürdü.”

Financial Times, finansal piyasalarda “para ve mali politikaları, farklı istikametlere hareket ettiğine ve hükümet ile Merkez Bankası arasındaki bir çatlağın yatırımcı algılamalarını nasıl etkileyebileceğine ilişkin kaygılar”ın bulunduğuna da dikkat çekerken Başbakan Erdoğan’ın “Merkez Bankası özerk bir kuruluş durumundadır. Aramızda müzakerelerimiz, istişarelerimiz olur ama bizim onlara müdahalemiz söz konusu olmaz “sözlerine de yer verdi.

Analistlerin Erdoğan’ın konuya ilişkin yorum yapmış olmasının “bir çatlağın olduğu hissiyatını alevlendirebileceği” yorumunu yaptıklarını belirten gazete, şunları yazdı: “Hükümet ile Sayın Yılmaz arasındaki ilişkiler, 2006 yılında atamasının iyi yönetilmesinden beri spekülasyonlara konu oldu. Bazı analistler ve yatırımcılar, özel konuşmalarında (Yılmaz) hiçbir zaman, Türkiye’nin gerçekten bağımsız olan çok az saydı kurumlarından biri olan bankanın dümeninin başında hiçbir zaman rahat gibi görünmediğini söylüyorlar. Başkan olarak ilk tercih değildi ve hükümetin bankayı Ankara’dan İstanbul’a taşıma niyetine karşı çıkıyor.”

Financial Times, haberine son verirken de “Merkez Bankası’nın, enflasyon ile mücadele veren kurum olarak kredibilitesi de, hem 2006’da, hem de 2007’de yüzde 4 hedefinin ıskalanmasının ardından sorgulanıyor” diye yazdı.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler