FİNANS

MB'nin faiz indirimi ne anlama geliyor? ANALİZ

Faiz indiriminde bu kez sürpriz yok.

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu mart toplantısında borçlanma faizini yüzde 11.5’den yüzde 10.5’e düşürdü. Borç verme faizi de yüzde 14’den yüzde 13’e çekildi.

Piyasa beklentileri de 100 baz puan indirim yönündeydi.

Açıklamanın ayrıntılarına bakıldığında;

- Küresel büyümeye ilişkin tahminlerin aşağı yönlü güncellendiği ve ekonomideki toparlanmanın zaman alacağı,

- Enflasyonun mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle geçici yükselebileceği, sonra düşüş eğilimine geri döneceği,

- Gerçekleştirilen faiz indirimleri 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttığı,
- Bundan sonraki faiz indirimi ölçülü olabileceği ve koşullara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre koruması gerekebileceği vurgulanmaktadır.

Bilindiği üzere, büyümeye ait önemli öncü göstergeler ciddi bir daralmaya işaret etmektedir. Ocak ayı sanayi üretimi yüzde 21 daralırken Şubat ayı kapasite kullanım oranı ise yüzde 64 ile tarihi düşük seviyesinde kalmıştır.

Yapılan değerlendirmelerden hareketle PPK’nın Nisan toplantısında 50 baz puanlık bir indirimle yetineceğini düşünüyoruz. Özellikle döviz piyasasındaki oynaklık ve IMF ile ilişkilerdeki belirsizliğin sürdürdüğü göz önüne alındığında, yüzde 10 düzeyinde faiz indirim sürecinin duracağını düşünüyoruz.

(Oyak Yatırım Menkul Değerler)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler