**657 sayılı yasayı silbaştan değiştiren tasarı memurların çalışma şartları ve gelirlerinde önemli değişikliklere neden olacak
**
Hükümetin Meclis’e sevk ettiği 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıda çok önemli düzenlemeler yer alıyor. Tasarıya göre başarılı olduğu tespit edilen memurlara ilgili bakan veya valiler tarafından başarı belgesi verilecek. Üç defa bu belgeyi alanlara üstün başarı belgesi verilecek. Bu belgeyi alanlara ise bakan veya valinin uygun görmesi halinde en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200’üne kadar ödül verilebilecek. En yüksek devlet memuru maaşının yaklaşık 5 bin lira olduğu düşünülürse toplam ödül 10 bin lirayı bulacak. Arkadaşına kötü davranan, devletin imkanlarını özel işinde kullanan, izinsiz basın organlarına demeç veren, görevine kayıtsız kalan memurlara disiplin cezası verecek. Ayrıca, getirilen düzenleme ile memurun isteği de dikkate alınarak, belirli koşullar altında ve belirli süreler ile kurumlar arasında geçici görevlendirme yapılmasına imkan sağlanacak. Devrim niteliğindeki tasarının getirdiği bir diğer avantaj da memura, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren durumlarda 18 aya kadar izin verilecek olması. Ayrıca evlat edinen memura da 2 yıl ücretsiz izin hakkı getirilen tasarıya göre kadrosu değiştirilen memurun bir kaybı oluyorsa, tazminat ödenecek.
Özürlülere farklı mesai
Tasarıyla özürlülerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi de gündeme geldi. Buna göre, özür durumu, hizmet gerekleri, ulaşım şartları göz önünde alınarak günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada ise mülki amirlerce farklı belirlenebilecek.
Evde çalışma geliyor
Kamu görevlileri, teknolojik gelişmelere uygun olarak ve günün şartlarına göre, gerektiğinde evlerinde, özel ofislerde veya benzeri başka yerlerde çalışabilecekler. Buna imkan sağlanması amacıyla yürütülen hizmetlerin özelliklerine göre, memurların çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmelerine ilişkin hususlar Devlet Personel Başkanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek. (Star)