ANKARA(ANKA)- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), 10'uncu ayda da kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Enflasyondaki düşüş eğiliminin güçlenerek süreceğini öngören PPK, "Yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları dikkatle değerlendirilmektedir. Bu çerçevede orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için para politikasında sıkı duruşun devam etmesi gerekmektedir" görüşünü de kayıt altına aldı.
Merkez Bankası, bugün yapılan PPK toplantısında alınan kararı açıkladı. Toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
PPK'nın Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Bu kararla faiz oranlarının şu düzeyleri koruduğu belirtildi:
-Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50.
-Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50.
-Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50.
DÜŞÜŞ EĞİLİMİ GÜÇLENECEK
Kurul'un, son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ilişkin verilerin Nisan ayı Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptığı belirtilen açıklamada, özel kesim tüketim talebindeki yavaşlama devam ederken dış talebin gücünü koruduğu ifade edildi. Toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği desteğin sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Bu çerçevede, enflasyonda başlamış olan düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde güçlenmesi beklenmektedir. Ayrıca, Mayıs ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenebilecek kısmi düzeltmenin ve geçen yılki yüksek bazın yıllık enflasyondaki düşüşe katkıda bulunabileceği not edilmiştir" denildi.
Bununla birlikte, enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve geçmişe dönük fiyatlama davranışının sürmesi, petrol fiyatlarının ulaştığı yüksek seviyeler, belirsizlik algılamalarının devam etmesi ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler gözönüne alınarak, orta vadeli bir yaklaşımla politika faizlerinin sabit tutulmasına karar verildiğinin altı çizildi.
HARCAMALARA DİKKAT, SIKI DURUŞ SÜRECEK
2006 Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın iç talebi beklendiği şekilde etkilediği kaydedilen açıklamada, "Bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki gecikmeli etkileri ise yakından takip edilmektedir. Bunun yanında yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için para politikasında sıkı duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır" denildi.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu’nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı da vurgulandı.
PPK, en son 20 Temmuz'daki toplantısında faiz oranlarını 0.25 puan artırmıştı. O zamandan bu yana yapılan 10'uncu toplantıda da kısa vadeli faiz oranları sabit tutuldu.