FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası faiz indirirse ne olur?

Piyasaların gözü Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu'nda (PPK). Bugün saat 13:00'da toplanacak olan kurul, saat 19:00'da faiz kararını açıklayacak. Peki kurulun faiz indirip indirmemesi piyasaları nasıl etkileyecek?
İş Yatırım, "Ekonominin, Mekanikten Farkı" adlı hazırladığı Analiz Raporu'nda PPK'nın alacağı faiz kararını değerlendirdi. Raporda şu konulara işaret edildi;

"Merkez Bankası (MB), Para Politikası Kurulu bugün saat 13.00'de toplanacak ve saat 19.00'da da faiz kararı açıklanacak. Genel kanı faizlerin bu ay sabit tutulacağı yönünde. Ancak yakın zamanda faiz arttırımı olasılığı daha fazla gündeme gelmeye başladı. Hemen belirtelim, faiz artırımının teorik olarak mümkün olduğunu kabul etmekle birlikte, bu seçeneğin uygulanmasına karşıyız.

Faiz arttırımı beklentisinin arkasında son derece temel bir iktisadi yaklaşım var. Artan enflasyonla mücadelede, fiyat istikrarı görevine sahip merkez bankalarının elindeki silah sıkı para politikasıdır. Ancak konuyu bu seviyede incelemek, oldukça mekanik bir yaklaşım olacaktır. Oysa ekonomi, sebep-sonuç ilişkilerinin daha detaylı incelenmesini ve daha orta vadeli bakış açısını gerektiren bir konu.

Bu pencereden baktığımızda, enflasyon üzerindeki şokun arz ya da talep kaynaklı olması, müdahalenin şeklini de değiştirecektir. Türkiye için, enflasyondaki yükselişin temel olarak arz yönlü faktörlerden kaynaklanması, sıkı para politikasının etkisini sınırlayacaktır. Faizleri arttırmanın maliyeti ekonomik aktivite açısından son derece yüksek olur.

Onun yerine, dünya genelinde enflasyon hedeflemesi rejimi içerisinde uygulaması bulunan bir yöntemle, arz yönlü şokların belli bir süre istisna olarak kabul edilmesi yolu benimsenebilir.

Merkez Bankası'nın faiz arttırma olasılığının teknik olarak varolduğunu kabul etmekle birlikte, daha sorumlu bir yaklaşımla bir süre enflasyon hedeflemesi rejiminin verdiği hedefle ilgili esnekliğin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz."

Express


En Çok Aranan Haberler