FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan dolara müdahele geldi

AK Parti ve CHP arasında koalisyonun kurulmamasıyla tarihi rekorunu kıran dolar bu sabaha da hareketli başladı. Döviz piyasasında hareketlilik devam edince Merkez Bankası'ndan müdahale geldi.

Merkez Bankası'ndan dolara müdahele geldi

Dün 2.82'yi geçerek tarihi zirveyi gören dolar bu sabah da yükselişini sürdürdü ve 2.84'ün üzerine çıktı. Euro'da sert hareketler devam ederken 3.17 ile tarihi seviylere ulaştı. Borsa da güne yüzde 0.56'lık değer kaybıyla başladı.

Hareketli başlayan piyasa Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrası bir miktar gevşedi. Dolar 2.84'ten 2.82 seviyelerine doğru çekilirken Euro ise 3.17'den dönerel 3.15'de yatay seyre geçti. Aynı durum BİST Ulusal 100 endeksi için de geçerli oldu ve seans başındaki satışların ardından gelen alımlar ile Endeks hafif de olsa artıya geçti. BİST 100 Endeksi şu sıralarda 77 bin 150 puan seviyelerinde...

ARTIŞLARIN ARDINDAN MERKEZ MÜDAHALE ETTİ

Döviz piyasalarındaki rekor artışın ardından Merkez Bankası harekete geçti. Merkez bankası 1 hafta vadeli döviz depo faiz oranını dolar için yüzde 3'ten yüzde 2.75'e indirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uygulanan gecelik faiz oranını yüzde 0,23'e çıkardı.

24 SAAT CANLI DOLAR KURU TAKİBİ İÇİN TIKLAYINIZ

Merkez Bankası'nın bu hamlesi döviz piyasasındaki yükselişi durdurmaya yetmedi. Banka 24 Temmuz tarihinden bu yana faiz oranını yüzde 0,21 olarak uyguluyordu. Uygulanacak faiz oranı değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleniyor.

Banka ayrıca bir hafta vadeli döviz depo faiz oranını dolar için yüzde 3,00'ten yüzde 2,75'e çekti. Banka, euro için faiz oranını iseyüzde 1,25 olarak bıraktı.

BORSADA EKSİDE BAŞLADI

Borsa İstanbul 2 günlük düşüşün ardından yeni güne de satışlarla başladı. Endeks güne yüzde 0.56'lık düşüşle başladı.

[

**EURO KURUNU TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

](http://finans.mynet.com/doviz/)
KOLİSYON GÖRÜŞMELERİNİN ETKİSİ SÜRÜYOR**

CHP ile AKP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun erken seçime işaret etmesiyle dün tarihi zirvelerini test eden dolar/TL bugün de güne siyasi belirsizliğin devam edebileceği beklentisiyle yeni zirvesini test ederek başladı.

AK Parti ile CHP arasında dün yapılan son koalisyon görüşmesinden sonra dolar ABD işsizlik maaşı başvurularının da etkisiyle 2.8085’i aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. 7 Haziran seçimlerinde en çok oy alan iki partinin koalisyon kurmayacaklarının liderler tarafından açıklanması üzerine dolardaki dalgalanma devam etti. Dün akşam saatlerinde 2.8290’a kadar yükselen dolar/TL sabah 06:47’de 2.8405 ile tüm zamanların rekorunu kırdı, yükseliş
devam ediyor.

**Altın fiyatları için tıklayın

**

"YENİ SEÇİMDE DE AYNI SONUÇ ÇIKARSA NE OLACAK"

Bir bankanın döviz masası müdürü, "TL için söylenecek pek fazla bir şey yok. Önümüzdeki aylar Türkiye için kayıp zaman. En önemli soru ya yeni seçimde de aynı sonuç çıkarsa ne olacak?" dedi ve ekledi:

"Belirsizlik nedeniyle TL'nin dün ve bugün gelişmekte olan diğer piyasalara bakınca çok daha fazla değer kaybı yaşadığı ortada. Bu sürecin ABD faiz artışlarının başladığı, jeopolitik risklerin en üst seviyeye ulaştığı bir döneme denk geliyor olması kısa vadede TL üzerindeki baskının sonlanmayacağını gösteriyor. Bugün TCMB döviz depo faizleri, haftalık repo ihalesi miktarını kısarak ve döviz satım ihaleleri ile ilk tepkisini verebilir. Haftaya gerçekleşecek PPK toplantısının önemi ise artık çok daha fazla."

TL EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN İKİNCİ PARA BİRİMİ

Kur bu sabah ise güne 2.8419 seviyesine kadar yükselerek yeni zirvede başladıktan sonra 0832'de 2.8352/2.8374 seviyesindeydi. Bu verilere göre TL dolar karşısında yılbaşından buyana yüzde 17'yi aşan bir değer kaybı yaşayarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Brezilya ile birlikte en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

KOALİSYON ÇIKMADI PİYASALAR KARIŞTI

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler