FİNANS

Milyarder Olmak İçin Mi Doğdunuz?

Maureen Farrell

Bill Gates ve Sam Walton gibi imparatorluk kuranlar, sadece büyük iş adamları değil. Aynı zamanda iyi niyetli devrimciler.

Kendi çabalarıyla milyarder olanlar, sektörlere hükmetmiyor onları dönüştürüp, çok sayıda yeni sektör üretiyorlar. Bunun için zeka, cesaret ve şans yeterli değil. Adeta ilahi bir öngörü gerektiriyor.

Jaffey, N.H.'de bir danışmanlık şirketi olan Levinson Institute'un yönetim kurulu başkanı Gerald Kraines, Milyarder girişimcilerin "mevcut piyasanın sınırları dahilinde çalışmadığını" belirtiyor ve ekliyor: "Çok daha ilerideki şeyleri öngörebiliyorlar. Başka kimsenin görmediği boşlukları görmelisiniz."

[Resimlerde:

**Milyarder Olmak İçin Gereken Özellikler Sizde Var Mı?**](http://www.forbes.com/2008/03/05/microsoft-hewlett-chevron-ent-billionaires08-cx_mf_0306bornbillionaire_slide_2.html?partner=mynet)

Resimlerde: Dünyanın Milyarderleri

Resimlerde: Kendi Çabalarıyla Milyarder Olanların Sırları

Resimlerde: Milyarder İcatları

Resimlerde: Yirmi Yaşına Girmeden Nasıl Bir Milyon Kazanılır?<?XML:NAMESPACE PREFIX = O /?>

Resimlerde: Kredi Krizi Milyarderleri

Dünyadaki kendi çabalarıyla milyarder olmuş işadamlarının bilgisayarların nasıl çalıştığından insanların nasıl alışveriş yaptığına kadar geniş bir alanı kapsayan kesinlikle fazlasıyla öngörüsü var. Ama köşelerin arkasını görebilmek, çok başarılı olanları dudak uçuklatan servete sahip olanlardan ayıran tek özellik değil. 1 milyar dolarlık engeli kırmak için, vizyonunuza tam ve sarsılmaz bir inancınız ve onu gerçekleştirmek için sağlam bir iradeniz olmalı.

"[Milyarder girişimcilerin] derin bir tutkusu ve gelecek hakkında bir görüşü olmalıdır," diyor Nokia (nyse: NOK - news - people ) ve Whirlpool (nyse: WHR - news - people ) gibi dünya çapında şirketlere danışmanlık sağlayan Chicago merkezli bir danışmanlık şirketi olan Strategos'un yönetim kurulu başkanı Peter Skarzynski. "Bir dizi problemi, şu anda çözüldüğünden daha iyi çözecek bir yöntemleri olduğuna gerçekten inanıyorlar."

Milyarderlerin ayrıca riske karşı büyük bir iştahları olduğu görülüyor. Pek çoğumuz için bir imparatorluk kurmak şöyle dursun, ofis kabinlerimizden çıkıp küçük bir şirket kuracak cesareti toplamak bile yeterince zor. Skarzynski, işler genişledikçe riskler artarken, milyarderlerin korku ve şüphelerini kontrol eden kibre yakın bir güvene sahip olduklarını söylüyor.

Milyarder olmak için mi doğdunuz? 3M (nyse: MMM - news - people ), Chevron (nyse: CVX - news - people ) ve Hewlett-Packard (nyse: HPQ - news - people ) gibi büyük isimlerle çalışmış kurumsal psikolog Debra Condren, ciddi bir büyüme stratejisiyle ve beraberinde gelen zorluklarla uğraşmaya kalkışmadan, en başta kendinize bazı zor sorular sormanız gerektiğini belirtiyor.

En önemlisi: Neden büyüyesiniz ki? Şirketi satıp bu işten çıkmayı mı umuyorsunuz? Borsada kendi şirketinizin ismini görme düşüncesi sizi büyülüyor mu? Rekabet arzusuyla mı dolusunuz? Nedeniniz ne olursa olsun, hevesli girişimlerinizi yüksek vitese atmadan önce, kontrol altına alın.
Daha sonra, kendinize şirketinizin büyümesi için zor kararlar almaya istekli olup olmadığınızı sorun. İşlerin yükselişe geçmesine yardımcı olan küçük gruba sağlam bir sadakatiniz varsa, bu adamların yolun geri kalan kısmında devam edemeyebileceğini anlayın. Onların ayağını kaydırma (ya da işten atma) fikri sizi rahatsız ediyorsa, küçük kalın.

Bağımsızlıklarına çok önem veren girişimciler, kendilerine ne kadarından vazgeçebileceklerini sorsun. Talepler yığıldıkça, hem programınız hem kararlarınız giderek daha az size ait olur; daha da kötüsü, yatıştırmanız gereken yatırımcılarınız ve yönetim kurulu üyeleriniz olabilir.

"Artık gerçek patron olmadıklarını kabul etmek şirket kurucuları için çok zor oluyor," diyor genellikle büyümekte olan orta büyüklükteki şirketlerle çalışan psikolog Carl Robinson.

Göz önünde olmaktan hoşlanıyor musunuz? Hoşlansanız iyi olur, çünkü önemli büyüklükteki şirketlerin tanınan bir yüze ihtiyacı vardır. Haftalık toplantılar, hissedarların şikayet oturumları, hatta televizyon röportajları gibi göz önünde olan etkinliklerin üstesinden gelen girişimcilerin işi, kamuoyunun ilgisinden kaçınanlara göre daha kolaydır.

"Bir odayı doldurma ve insanlara ilham verme kabiliyetiniz olmalı," diyor Condren. Topluluk önünde konuşma gibi bir yeteneğiniz yoksa, ama yine de büyümek istiyorsanız, sizin yerinize hikayenizi satabilecek kendinden emin bir vekil bulun.

Yalnızca iletişim kabiliyetine değil, fikir birliği kurma konusunda da bir hünere ihtiyacınız var. Çoğu durumda, işiniz ne kadar büyükse, etrafınızdakilerden o kadar fazla girdiye ihtiyacınız oluyor--bu da, bunları kendi amacınıza göre sıralama istek ve beceriniz olması gerektiği anlamına geliyor. Dediğim dedik zihniyetine mi sahipsiniz? Büyüme planlarınızı rafa kaldırın.

Sonuçta, milyarderlik statüsünün ardında koşmak ve bu yolda yok olmamak, nasıl yeni müşteriler bulabileceğiniz veya envanter yönetebileceğiniz bilgisi kadar, kim olduğunuzu da bilmeyi gerektiriyor. Kim bilir? Belki de mütevazı bir 100 milyon dolar size daha uygundur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler