**Kış aylarıyla artan meyve sebze fiyatları tüketiciden tepki alırken, üretici ve hal esnafı zammın pazarcıdan, pazarcı ise yağışlardan kaynaklandığını savunuyor.
**
Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Müdürü Mustafa Berktaş, Güney Doğu ve İç Anadolu Bölgesi için hayati önem taşıyan hallerinde ürünün bol ve ucuz olduğunu söyledi. Halde geçen yıla göre fiyatların düşük olmasına rağmen, semt pazarlarında ve marketlerde anormal rakamlarla karşılaştıklarını anlatan Berktaş, "Burada neredeyse bedava, sudan ucuz dediğimiz ürünlerin tüketiciye 2-3 katı fazladan satılmasını hayretler içinde izliyoruz" dedi.
Üreticinin ve aracının oluşan fiyattan bir karı olmadığını, sadece semt pazarı esnafının kazandığını belirten Berktaş, esnafın ürünlere yaptığı zammı ise "yağmur bahanesi" ile giderdiğini savundu. Berktaş, tüketicinin normal fiyattan meyve sebze alabilmesinin sağlanması ile üretici ve komisyoncuların da rahat bir nefes alacağını anlatarak, haldeki bolluğun bir süre daha devam etmesini beklediklerini kaydetti.
Berktaş, Adana halinde yeşil fasulyenin 30, karnabaharın 15, domatesin 25-30, marulun 25, salatalığın 50, kuru soğanın 50-60, patatesin 30-35, çarli biberin 20, mandalinanın ise 35-50 kuruştan satıldığını bildirdi.
"ALIŞVERİŞİNİZİ HALDEN YAPIN"
Mersin Hal Müdürü Atilla Gümüş ise, meyve ve sebze fiyatlarının son günlerde, hal fiyatlarının aksine tüketiciye yüksek fiyattan ulaştığını belirtti.
Çoğu pazar esnafının haftalar öncesinden sera fiyatlarını baz alarak kar miktarlarını artırdıklarını anlatan Gümüş, halde 40-50 kuruştan işlem gören domatesin çoğu pazarda 1 TL civarında satıldığını söyledi.
Fiyatların geçen yıla göre yüzde 25 daha ucuz olduğunu ifade eden Gümüş, mutfak alışverişini ucuza getirmek isteyenlere şu önerilerde bulundu:
"Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemeyen tüketici, halden alışveriş yapabilir. Çünkü artık eskisi gibi meyve-sebze kasaları 20 kilogramlık değil. Birçok üründe 5-6 kilogramlık kasalar bile mevcut. Hale gelen bir kişi, evinin bir haftalık ihtiyacını yüzde 30-40 kadar daha ucuza temin edebilir."
Küçük kasalarda olmayan ürünlerin ise 2-3 aile birleşerek alınmasını öneren Gümüş, "Ne yazık ki, halkımızın kafasında hale geldiğinde kandırılabileceği gibi ön yargılar var. Oysa, halde yaşanacak en ufak bir sıkıntı tüketici heyetine başvurulup, araştırma başlatılması sağlanabilir" diye konuştu.
Öte yandan semt pazarı esnafının ise, fiyatlara tepki gösteren tüketiciye, "Yağışlar başladığından beri fiyatlar katlanmaya başladı. Tarlaya girilmiyor, ürün toplanamadığı, masraflar da arttığı için fiyatlar yükseliyor" şeklinde artışın nedenlerini açıkladıkları gözleniyor.