FİNANS

MÜSİAD, Başbakan'a sürpriz bir öneride bulundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a küresel kriz karşısında alınması gereken önlemlere ilişkin rapor sunan MÜSİAD, sürpriz bir öneride bulundu. Kabine revizyonu isteyen MÜSİAD, "Ekonomide ve genel olarak yönetişimde yeni beklentiler oluşturulmalıdır. Bu meyanda beklenti dahiline giren kabine revizyonu ile tutarlı ve somut bir reform takvimi açıklanması anlamlı olabilir. Ar-Ge, Ür-Ge alanlarını iyi bilen mühendislere kabinede yer verilsin" önerisinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihat Vardan ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. MÜSİAD heyeti, Başbakan Erdoğan'a 'Kriz ortamında ekonominin sağlamlaştırılması için değerlendirme ve öneriler' başlığı altında 10 sayfalık bir rapor sundu. MÜSİAD'ın raporunda krizin aşılmasına yönelik bazı talepler sıralandı. MÜSİAD, sürpriz bir öneride bulunarak, kabine revizyonu istedi. Parti kapatma davası sonrasında yeni iç belirsizliklere mahal verilmemesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, kabine revizyonuna yönelik öneri şu şekilde dile getirildi:

"Ekonomide ve genel olarak yönetişimde yeni beklentiler oluşturulmalıdır. Bu meyanda beklenti dahiline giren kabine revizyonu ile tutarlı ve somut bir reform takvimi açıklaması anlamlı olabilir. Muhtemel bir kabine revizyonu durumunda, ilgili birtakım bakanlıklara üretim, Ar-Ge, Ür-Ge alanlarını yakından bilen, üretimden gelen mühendislerin atanması çok faydalı olacaktır. Böylece 'ekonomi ağırlıklı olarak parasal ve mali politikalarla idare ediliyor, somut bir üretim vizyon ve stratejisi eksik'
eleştirilerinin önüne geçilecektir."

"BELİRSİZLİK DERİNLEŞİYOR"

Raporda Türkiye'yi tehdit eden belirsizliğin iki koldan derinleştiğine dikkat çekilerek, yaşanan küresel bozulma ortamında yüksek cari açık, enflasyon, faiz, işsizlik ve düşük büyüme gibi bir dizi sıkıntılar olduğu belirtildi. Türkiye'nin krizden daha da güçlenerek çıkması için yeterli neden olduğuna işaret edilen raporda, "Hükümet kanadında daha çok iyi yönetişim, katılımcılık, istişare mekanizmasının daha etkin olarak çalıştırılması ve siyasi unsurlar öne çıkarken, özel kesimde risk idaresi, şirket yönetiminde kalitenin artırılması, yeni döneme dair farkındalık çalışmalarının takip edilmesi gereği, ürün yelpazesini geliştirmek ve kazein gibi unsurlar öne çıkmaktadır" denildi. Şu anki ekonomik ortamın 'belirsizlik derinleşiyor, şirketlerin karsızlık sorunu devam ediyor, cirolarda düşüş var, tahsilatta sıkıntı mevcut, girdi maliyetleri yüksek' ifadeleriyle anlatıldığı raporda, ekonominin muhtemel risk haritası da çıkarıldı.

"YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE GİDİLSİN"

"Kısa vadeli çekişmelerle engelleri aşma çabası yerine, uzun vadede çekişmeleri yok edecek uzun soluklu ve mutabakat oluşturulmuş alanlara odaklanılmalı" uyarısının yapıldığı raporda, AB'ye üyelik süreci ve Ulusal Program gibi hedeflere kilitlenilmesi istendi. Kamuoyu iletişiminin çok güçlendirilmesini de öneren MÜSİAD, sivil toplumun çeşitli paydaşlarıyla birlikte katılımcı ortak istişare ortamlarının etkinlikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Raporda, son dönemde yaşanan yolsuzluk tartışmalarına da atıfta bulunularak, "Yolsuzluk çevresindeki hassasiyetlerin üzerine daha etkin ve açık yüreklilikle gidilmelidir" uyarısı yapıldı.

MÜSİAD'IN ÖNERİLERİ

MÜSİAD raporunda hükümete yönelik önerilerden bazıları şöyle:

- Mali ve parasal disiplin korunmalıdır.
- Özel sektörün kamu üzerindeki tahakkuk etmiş alacaklarının (TOKİ gibi) derhal ödenmeli ve piyasaya likidite sağlanmalı.
- KOSGEB bütçesi daha da artırılmalı ve desteklerin verilmesinde bürokrasi azaltılmalı.
- Kalkınma Ajansları etkin ve yaygın olarak hayata geçirilmeli, bu sayede Anadolu'da katılımcı bir teyakkuz ortamı oluşturulmalı.
- TOKİ toplu konut örneğinde olduğu gibi hedef coğrafyalarda esnaf içi iş yeri yapıp satmalı.
- Arsa spekülasyonu sanayiyi zehirleyen büyük bir balon ekonomisine doğru gitmektedir. Endişemiz odur ki, bu süreci yerel yönetimler de fazlasıyla tetiklemektedir. Bu alandaki spekülasyonun kaynakları araştırılmalı ve engellenmelidir. Ayrıca işletmelere uygun arsaların tahsis edilmesi isabetlidir. Hazine'nin elinde atıl duran arsalar da bu meyanda uzun vadeli olarak sanayiciye kiralanabilir.
- 2B Yasası hala çıkartılabilmiş değildir. Bunun tekrar gündeme alınması gerekmektedir.
- Asgari ücret büyük bir handikap haline gelmiş olup, işveren sırtındaki istihdam yükü büyük bir hızla düşürülmelidir. Bu nedenle İstihdam Paketi etkinlikle devreye alınmalıdır.
- TSO ve ISO gibi standardizasyon, sertifikasyon hizmetleri özelleştirilmeli ve denetlenmeli.
- Yılan hikayesine dönen Büyük Alışveriş Merkezleri Yasası, içerdiği eksikler giderilerek acilen çıkartılmalı.
- Özel kesim gibi kamu da borç yönetimine dikkat etmeli.
- Bankacılık sistemi BDDK tarafından nasıl etkin olarak denetleniyorsa, şirketlerin kısa vadeli borçlanmalarının önüne geçilecek bir mekanizma hayata geçirilmelidir.
- Kapsamlı bir vergi reformu ile özellikle KOBİ'lerin muhatap olduğu vergi sayısı makul düzeye indirilmeli.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler