FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nobel Ekonomi Ödülü, ilk kez bir kadına gitti

**Nobel 2009 ekonomi ödülünü Elinor Ostrom ve Olivier Williamson kazandı.

**

Nobel ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Nobel Ödülleri Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li Elinor Ostrom ile Oliver E. Williamson paylaştı.

Indiana Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Ostrom, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan ilk kadın oldu.

İsveç Bilimler Akademisi, Ostrom'u, “özellikle kamu olmak üzere, ekonomi yönetimi analizleri”, Williamson'ı ise “özellikle şirketin sınırları olmak üzere ekonomi yönetimi analizlerinden” ötürü ödüle layık gördü.

Los Angeles'da 1933 yılında dünyaya gelen Ostrom, California Üniversitesi'nden 1965 yılında Siyaset Bilimi doktorası aldı. Indiana Üniversitesi'nde öğretim üyesi Ostrom, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan ilk kadın oldu. Ostrom, ayrıca bu yıl Nobel Ödülü kazanan beşinci kadın olarak kayıtlara geçti.

ABD'de Superior'da 1932 yılında doğan Oliver E. Williamson, 1963 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Ekonomi doktorası aldı. Williamson, California Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

İsveç Bilimler Akademisi Ostrom'u, “ekonomi yönetimi analizlerinden” ötürü ödüle layık görerek, Ostrom'un çalışmasının, “ortak mülkiyeti, mülkiyeti kullanan gruplar tarafından nasıl başarılı biçimde idare edilebileceğini gösterdiğini” belirtti. Akademi, Williamson'ın da, “şirketlerin nerede, çatışma çözümlerinde temel olarak hizmet verdiğine ilişkin teori geliştirdiğini” kaydetti.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü ilk olarak 1969 yılında Norveçli ekonomist Ragnar Frisch ve Hollandalı Jan Tinbergen aldı.

Geçen yıl ise Nobel Ekonomi Ödülü, ABD'de Princeton Üniversitesinde ekonomi ve uluslararası ilişkiler bölümünde öğretim üyesi Prof. Paul Krugman'a verildi.

Nobel Ödülü kazananlar, 1896 yılında ölen Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta, İsveç Kralı tarafından 10 milyon İsveç kronu (1,4 milyon dolar), altın madalya ve diploma ile ödüllendirilecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler