FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ödeme İste nedir, özellikleri nelerdir? Ödeme İste nasıl kullanılır?

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) ve BKM (Bankalar Arası Kart Merkezi) ortaklığı ile yürütülen yeni bir sistem yürürlüğe konmuştur. Bu yeni sistem ile vatandaşların mobil bankacılıktan azami oranda yararlanmaları ve çeşitli işlemleri kısa süreler içinde ve pratik bir biçimde yapabilmeleri hedeflenmiştir.

Ödeme İste nedir, özellikleri nelerdir? Ödeme İste nasıl kullanılır?

İçindekiler

  • Ödeme İste nedir?
  • Ödeme İste özellikleri nelerdir?
  • Ödeme İste nasıl kullanılır?
  • Ödeme İste’yi kimler kullanabilir?
  • Ödeme İste ile kimlerden para istenebilir?
  • Ödeme İste ile para transferi nasıl gerçekleştirilir?
  • Ödeme İste ile nasıl para gönderilir?
  • Ödeme İste sistemini kullanmak için gerekenler nelerdir?
  • Ödeme İste ile nasıl ödeme istenir?
  • Ödeme İste talebi ne kadar süre geçerli olur?
  • Ödeme İste ücretli mi?

Teknolojinin gündelik hayatın her alanına girmesi ve günümüzde birçok işlemin internet üzerinden, dijital ortamlarda, uygulamalar ya da internet siteleri aracılığı ile yapılması resmî işlemleri de etkilemeye başlamıştır. Özelikle son birkaç yıldır birçok resmi kurum ve kuruluşa ait dijital platformlar üzerinden birçok resmî işlem gerçekleştirilir hâle gelmiştir. Son dönemde adı sıkça duyulan Ödeme İste uygulaması da bu gelişmelerin bir sonucu olarak tercih edilmeye başlanmıştır.

Ödeme İste nedir?

Ödeme İste, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Bankalar Arası Kart Merkezi’nin ortak olarak yürüttüğü bir sistem olarak ortaya çıkmıştır. Devlet desteği ile geliştirilen bu sistem ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları mobil bankacılık aracılığı ile kendilerine borçlu olan kişilerden ödeme için para transferi talebi yapabilmektedirler.

Sistem sayesinde kiracılara kira ödemesi hatırlatılabilmekte, öğrenciler harçlık gönderimi yapılması için hatırlatma gerçekleştirebilmekte ve benzer birçok konuda kolaylık yaşanabilmektedir. Ödeme İste sistemini kullanabilmek için ise bazı koşulları karşılamak gereklidir.

Ödeme İste özellikleri nelerdir?

Ödeme İste sisteminin kullanılması için alacaklı olan kişiler tarafından borçlunun gerekli olan bilgilerinin bilinmesi önemlidir. Bankacılık alanında yepyeni bir dönem başlatan Ödeme İste uygulaması kendine has özelliklere sahiptir.

Bu uygulama sayesinde para göndermesi istenen bir kişiye ait bilgiler girildikten sonraki aşamada ödenecek rakam miktarı, talebin geçerlilik süresi gibi bilgiler banka üzerinden girilir ve kişiye hatırlatılır.

Ödeme İste nasıl kullanılır?

Son zamanların en sık kullanılan finans uygulamalarının başında gelen Ödeme İste uygulaması alacaklılardan, kiracılardan, aile üyelerinden ya da diğer başka kişilerden ödeme talep edilebilmesi için oluşturulan bir özelliktir. Bankaların mobil uygulamalarında menü içinde bir başlık olarak görülen Ödeme İste butonu ile para talebi ve ödeme hatırlatması yapılabilmektedir.

Ödeme İste kullanmak için şu adımlar takip edilmelidir:

  • Ödeme alınacak olan banka hesabına girilir.
  • Ödemeler sekmesi altından Ödeme İste butonu seçilir.
  • Açılan sayfada yer alan formdaki bilgiler doldurulur.
  • Son aşamada talep gönderilir.

Ödeme İste’yi kimler kullanabilir?

Ödeme İste uygulaması herkese açık bir uygulamadır. Çeşitli bankalarda hesapları olan ya da internet bankacılığı kullanan tüm şahıs firmaları ve bireysel müşteriler bu uygulamadan yararlanabilir. Bu sistem ile para göndermesi beklenen ve istenen kişinin bilgileri de banka üzerinden girilir.

Hem bireysel hem de firma olarak kullanılabilen Ödeme İste sistemi para transferi için gerekli talepleri kolay bir yoldan borcu olan kişilere iletme özelliğine sahiptir. Ayrıca yine sistem üzerinden gelen ödeme talepleri de hızlı bir şekilde yanıtlanır.

Ödeme İste ile kimlerden para istenebilir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ait resmî internet sitesinde Ödeme İste sistemi ile ilgili detaylı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilere göre sistem FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sisteminde de banka müşterilerinin kullanımına açık bir hizmettir.

Sistemde hem borcu olan hem de alacaklı olan kişiler işlem yapabilir. Gelen talepler kısa süre içinde karşılanır ve yapılacak olan ödemeleri hatırlatan alacaklının talebine karşılık verilir.

Ödeme İste ile para transferi nasıl gerçekleştirilir?

Ödeme İste sistemini kullanmak için gerekenlerin başında uygulamayı kullanılan mobil cihaza yüklemek gelir. Sistemi kullanmak için gerekli bilgilerin girişi yapılmalıdır. Hem ödeme isteklerini takip etmeye hem de hatırlatma göndermeye yarayan sistemde istenen seçenek tercih edilebilir.

Sistem üzerinden IBAN, TR Karekod, Kolay Adres bilgilerinden biri seçilir ve başka bir kullanıcıdan ödeme talebinde bulunulabilir. Ayrıca gönderilen ödeme isteklerinin takibi de bu sistem üzerinden yapılabilmektedir.

Ödeme İste ile nasıl para gönderilir?

Ödeme İste sistemi üzerinden yapılan ödeme hatırlatması ya da para talebi ödemeyi yapacak olan kişi talebi kabul ettiğinde hemen ödeme yapabilme imkânı verir. Ödeme FAST ile ya da havale yolu ile yapılabilir.

Alacaklı ve borçlu arasında olan yapılması gereken ödemelerin hem daha kolay hem de daha düzenli bir hâle gelmesini sağlamasının yanı sıra finansal işlemlerini de hızlandıran Ödeme İste uygulaması sayesinde hatırlanan ödemeler anında yapılabilir.

Ödeme İste sistemini kullanmak için gerekenler nelerdir?

Ücretsiz ve hızlı bir biçimde mobil cihaza yüklenebilen uygulama üzerinden kolayca ulaşılabilen Ödeme İste özelliğinin kullanımı da son derece kolaydır. Bu sistemi kullanabilmek için gerekli bazı noktalar vardır:

  • Borçlu ya da alacaklı olan kişiye ait hesap bilgilerinin sisteme girilmesi gerekir.
  • Ödeme hatırlatması için en çok 90 gün olacak şekilde süre girişi yapılmalıdır.
  • Gelen ödeme taleplerinin süresi geçmeden karşılanması gerekir.
  • Anlık bildirim olarak gelen ödeme taleplerini karşılamak için banka havalesi ya da FAST sistemi kullanılır.

Ödeme İste ile nasıl ödeme istenir?

Son derece pratik ve kullanışlı bir finans uygulaması olan Ödeme İste özelliği ile hem ödeme yapmak hem de ödeme talep etmek son derece kolaydır. Alacağın gönderilmesi beklenmeden talepte bulunabilmek de mümkündür.

Ödeme İste uygulaması farklı bankalarda farklı adımlar uygulanarak kullanılabilir. Talepte bulunacak olan kişi çalıştığı bankanın uygulaması üzerinden Ödeme İste sistemine giriş yapabilir. Genel olarak uygulanacak adımlar şunlardır:

  • Bankanın uygulamasındaki "para aktarma" seçeneği seçilir.
  • Açılan sayfadan "Ödeme İste" başlığı bulunur.
  • "Yeni ödeme talebi oluştur" seçeneği seçilerek paranın talep edileceği kişiye talep gönderimi yapılır.

Ödeme İste talebi ne kadar süre geçerli olur?

Ödeme İste uygulaması üzerinden yapılan ödeme hatırlatmaları, ödeme talepleri ve yapılacak olan ödemeler için bir süre belirlenir. Belirlenen süre içinde ödeme yapılması gerekir. Eğer işlem için belirlenen süre içinde ödeme yapılmaz ise talep, "işlem süresi geçti" statüsüne düşer. Bu nedenle de herhangi bir para transferi yapılmaz.

Talep ya da ödeme için süre kullanıcı tarafından belirlenir. Ancak üst ve alt limit söz konusudur. Girilecek olan en fazla gün sayısı 90 olmalıdır. Belirlenen bu süre içinde ödeme yapılmaz ise istek geçerliliğini kaybetmiş olur.

Ödeme İste ücretli mi?

Ödeme İste özelliği bankaların kendi internet adresleri üzerinden de kullanılabilmektedir. Ödeme isteği özelliğini kullanabilmek için ayrıca herhangi bir ücret ödenme zorunluluğu yoktur. Ödeme İste özelliği birçok açıdan faydalı olan, pratik ve kolay kullanılabilen devlet onaylı bir sistemdir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler