FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okuma yazması olmayanlar kredi çekebilir mi? Okuma yazma bilmeyenler nasıl kredi çekebilir?

Kredi çekmek için bankalara başvuran ama okuma yazması olmayan kişiler doğrudan bu bankacılık hizmetinden yararlanamaz. Dolayısıyla okuma yazma bilmeyen bir kişinin hangi yöntemlerle kredi başvurusunu tamamlayabildiği açıklanmalıdır. Daha sonra bankaların protokollerine göre değişkenlik gösterebilen bu süreçte okuma yazma bilmeyen kişilerin kredi çekerken hangi belgeleri almaları gerektiği de anlaşılır hâle getirilmelidir.

Okuma yazması olmayanlar kredi çekebilir mi? Okuma yazma bilmeyenler nasıl kredi çekebilir?

Bankalardan kredi çekmek isteyen müşteri adaylarının bazı koşulları karşılamaları gerekir. Bu koşullar arasında yalnızca kredi notu ve yaş sınırıyla ilişkili olan hususlar yer almaz. Dolayısıyla okuma yazması olmadığı için kredi çekip çekemeyeceğini merak eden kişilere yasal düzenlemeler çerçevesinde hangi seçenekleri kullanabildikleri açıklanmalıdır. Böylelikle belirli koşullar yerine getirildikten sonra okuma yazması olmayan bireylerin imza kullanarak nasıl kredi çekebildiği anlaşılır kılınacaktır.

Okuma yazması olmayanlar kredi çekebilir mi?

Normal şartlarda bankalara başvurularak kredi çekmek isteyen bir kişinin okuma yazma bilmesi beklenir. Çünkü kredi çekmek için gerekli olan sözleşmeyi imzalayacak bireyin bu belgede belirtilen maddeleri okuyup onaylaması önemlidir. Dolayısıyla okuma yazma bilmeyen bir kişinin sözleşmeyi okuyup onaylama imkânı olmadan kredi başvurusunu tamamlaması mümkün değildir. Ancak ilgili kanun maddeleri incelendiği takdirde okuma yazma bilmediği hâlde imza kullanabilen bireylerin çeşitli kurum ve kuruluşlara borçlanabildiği anlaşılır. Bu durum oluştuğunda ise okuma yazma becerisi olmamasına rağmen imza kullanarak kredi çeken bir kişi üstlendiği borçtan sorumlu olur.

“Okuma yazma bilmeyen biri kredi kullanabilir mi?” sorusunun “evet” olarak yanıtlanmasını mümkün kılan yasal seçenekler ise aşağıda belirtilmiştir:

  • Vekaletname vermek suretiyle kredi başvurusu yapma
  • Notere başvurarak gerekli belgelerin bankaya iletilmesi yoluyla kredi çekme

Okuma yazma bilmeyenler nasıl kredi çekebilir?

Bankalara kredi başvurusu yapıldığında müşterilerin finansal hareketlerinin yanı sıra yaşları ve okuma yazma bilip bilmedikleri de incelenir. Çünkü normal şartlarda okuma yazma bilmeden kredi başvurusu yapılırken imza atılması gereken sözleşmelere onay verilemez. Ancak okuma yazma bilmeyenlerin bankacılık işlemleri vekaletname verme ya da notere başvurma aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bu durumda hangi adımların tamamlanması gerektiği bankaların protokolleri çerçevesinde değişkenlik gösterebilse de okuma yazma bilmeyenlerin kredi çekmek için kullanabildiği yöntemler aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Okuma yazma bilmese de akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bireyler güvendikleri bir kişiye vekaletname verdikten sonra kredi çekebilir. Bu süreçte ilk olarak notere gidilmeli ve gerekli yetkiler verilerek vekaletname çıkarılmalıdır. Ardından vekalet verilen kişi okuma yazması olmayan müşterinin adına hesap açarak çeşitli bankacılık hizmetleri için başvuru yapabilir.

  • Bankalardan kredi çekmek isteyen ama okuma yazması olmayan bireylerin başvuru aşamalarını tamamlamak amacıyla notere gitmeleri mümkündür. Noter huzurunda yapılan sözleşme ile kişinin okuma yazma bilmese de kredi başvurusunu tamamlaması söz konusu olur. Bu yöntemde notere başvuran kişi okuma yazma bilmese de bankada şahitler huzurunda imza atabilmek için gerekli olan belgeyi temin edebilir.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler