FİNANS

Önce orta vadeli program, sonra IMF

**Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan orta vadeli programın her şeyden önemli olduğunu söyledi.

**

Türkiye Reklam Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Babacan hükümet olarak son iki aydır yapısal alanı kuşatan bir çalışma içinde olduklarını belirterek sosyal güvenlik ve enerji gibi alanlarda köklü adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) temel bakış açısının kamunun öngörülebilir açıklarının ortaya konması ve özel sektörün önünün açılması olduğunu vurgulayan Babacan kamu yatırımlarını arttırarak ekonomik büyümeyi hızlandırmanın mümkün olmadığını anlattı.

Kamu yatırımlarının milli gelir içinde payının çok küçük olduğunu bu nedenle bu kalemin yüzde 10 arttırılmasının ekonomik büyümede sadece yüzde 0.3'lük bir artış sağlayacağını belirten Babacan oysa özel tüketim harcamalarının yüzde 10 genişletilmesinin ekonomik büyümeye yüzde 6 katkı yapacağını aktardı.

Bu nedenle ekonomik büyüme oluşturabilmek için özel kesim yatırımlarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Babacan, özel sektörün kaynak bulabilmesi için kamu kesimi borçlanma gereğinin hızla düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

"Deflasyon riski Türkiye'ye çok uzak" diyen Bakan Babacan, şu anda orta vadeli programa odaklandıklarını, daha sonra bu programa uluslararası kuruluşlar destek verirse, bu desteği almayı arzu ettiklerini söyledi.

IMF ile diyaloğun devam ettiğine işaret eden Babacan, "IMF ile anlaşma Türkiye ile alakalı güveni bir miktar daha artıracaktır, ancak bizim program hepsinden önemlidir" şeklinde konuştu.

Ali Babacan, çalışmaları nihayete erince, gerekli açıklamaları yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler