FİNANS

Orta vadeli trend yukarı dönüyor

Dünya borsalarındaki yükselişler hız kesmeden devam ediyor. Bu yükselişe gelişmekte olan ülke borsalarının da eklendiğini görmeye başladık.

JP Morgan’ın Çarşamba günü Türk hisse senetleri için alım önermesinin ardından yoğunlaşan yabancı alımları dün de devam etti. Piyasalar Fransa’daki oylamaya odaklanırken, yabancılar bunu fırsat bildi. Bono ve hisse senedinde yerli yatırımcının menkul kıymetlerini aldılar. Yabancıların içeriye soktukları döviz, kurların aşağı gelmesini sağladı.

Faizler %20.8’e kadar gerilerken, borsa 38,300’lere doğru atak yaptı. Döviz ise yine trende başladığı yer olan 1,470’e geriledi.

Evet son dönemdeki gelişmeler bunlar. Gelecekte nasıl bir trend bizi bekliyor, tahminde bulunmaya çalışalım...

Fransa’da dün fikir özgürlüğüne bir darbe vuruldu. Bize demokrasi dersi veren, fikir özgülüğünün mimarı olarak kabul edilen Fransa dün tam anlamıyla sınıfta kaldı.

Ama piyasaları “büyük bir el” tuttu sanki. Sizin moraliniz bozulmasın, sakın AB yolunda ilerlemekten korkmayın, biz size maddi desteği vereceğiz der gibi, piyasalara bir anda döviz aktı. Zaten bu akış son 3 gündür dikkat çekiyordu. Ama dün itibarıyla “şov” yaptı.

Bu bize şunu anlattı. AB yolunda ilerlerken “büyük el” arkadan destek olmaya devam edecek. AB süreci devam ettiği sürece, Hükümet AB reformlarını devam ettirdiği sürece Türkiye ekonomisi sıcak sermaye girişleriyle desteklenecek.

Demek ki 8 Kasım 2006 tarihinde açıklanacak ilerleme raporunu kadar AB’nin istediği şartlar yerine getirilecek veya Aralık ayındaki liderler zirvesinde problemler bir şekilde halledilecek.

AB konusunda problem yaşanmayacağı, IMF ile ilişkilerde sürecin devam edeceği veri olarak kabul edilirse, İMKB Ekim sonuna, 8 Kasım’a kadar dünya borsalarında büyük düşüşler olmadığı sürece, yükseliş eğilimini koruyacaktır.

Son dönemde hızlı değer kaybetmiş senetlerde toparlanma eğilimi görülebilir.

İçeriye giren dövizin yeniden dışarıya çıkması için iki sebep gerekiyor. Ya iç siyasette AB konusunda tavır değişikliği, ya da gelişmekte olan ülke paralarında bir değer kaybı. Bu iki durum gerçekleşmediği sürece Türk sermaye piyasalarına girişler devam edecektir.

Endeksin bugün için ana direnci 38,787 puanda bulunuyor. Bu seviyenin üstündeki kapanışlar endeksi ilk olarak 39,428 puana taşıyabilir. 38,787 puan yukarı kırılamazsa endeks yatay banda geçebilir.

Kısa vadede borsada 38,787 puan, bonoda %20 bileşikler, dolarda 1,460 dikkatle izlenmelidir.

13/10/06 08:00

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler