FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Paritelerdeki seyir piyasaları desteklemiyor

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü ve Mynet Finans yazarı Tuncay Turşucu

IMKB geçen haftayı 28200 kritik seviyesinin oldukça üzerinde kapatarak uzun zamandır takip ettiğimiz 50 haftalık ortalamasının üzerinde kapatmayı başardı. Bu teknik olarak önemli bir orta vadeli boğa piyasası sinyali olmasının yanında, piyasanın eğilimini gösteren önemli bir gösterge. Diğer yandan TCMB faiz indirimi ile gösterge faizlerini tarihinde ilk kez tek haneli rakama yüzde 9.75'e düşürürken, bono piyasasında ise oranlarda tarihindeki en düşük seviyelerine gerileyerek yüzde 12 sınırına kadar dayandı. Faiz ve döviz piyasalarında yaşanan bu gelişmeler, hisse senedi piyasalarının lehine bir rüzgar oluşmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisi oldu.

Diğer yandan dış piyasalarda ise, ABD piyasaları kötü gelen makro ekonomik verilere beklendiği kadar sert tepki göstermedi ve olumlu seyrini sürdürmede ısrar etti. Aynı seyir Avrupa piyasalarında da görüldü. Piyasalardaki algılamalarda iyileşme olduğu açıkça gözleniyor. Önemli olan bu pozitif algılamanın ne kadar güçlü olduğu ve ne kadar uzun ömürlü olacağı. Bunu kestirmek güç.

Geçen haftaki sert yükselişlerin ardından piyasalarda bir geri çekilme bekleniyor. IMKB endeksinin 29000 sınırına doğru çekilme göstermesi beklenebilir ve normal karşılanması gerekir. Aslında IMKB endeksinin 28200 sınırına kadar geri çekilmesi bile normal karşılanabilir.

Piyasalar için gördüğüm önemli bir risk, global paritelerdeki seyrin piyasaların aleyhine dönmesini görüyorum. Japon Yenindeki değerlenme piyasaları destekleyici nitelikte değil. Diğer yandan petrol fiyatlarında da hafif bir güç kaybı gözleniyor. Her iki unsurda şu an için hisse senetleri piyasaları aleyhine rüzgar oluşturuyor. Bu temeller üzerine bakıldığında, piyasalarda geri çekilme yaşanma olasılığı oldukça fazla görülüyor.

Bu hafta için yurtiçinde önemli bir gündem bulunmazken, ABD piyasalarında yine bilançolar açıklanmaya devam ediyor. Diğer yandan stres testi üzerine spekülasyonlar yapılmaya devam edilecek. Genel anlamda stres testinden kötü sonuçların çıkması beklenmiyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler