FİNANS

Piyasa uç noktalarda

Piyasalar iyimserlik ve kötümserliği uç noktalarda yaşıyor. Yeni yılın ilk günlerinde 36,300'lere gerileyen endeks bugün 40,811 puana yükseldi. Böylece endeks yeniden Ekim ayında yaptığı 36,300-40,800 hareketini bir kez daha gerçekleştirmiş oldu.

Dolar 1,412'ye kadar geriledi. Bonolar %20.85'e indi.

15:08'de Hrant Dink'in öldürüldüğü haberi ile piyasalarda panik başladı. Endeks bu gelişmenin ardından 39,806 puana kadar geriledi. Endeks günü %0.14 düşüşle 40,201 puandan kapattı.

Piyasaların seans içinde verdiği tepki oldukça kuvvetli oldu. Piyasalar bu seviyelerde belirli haberleri "kar satış" fırsatı olarak kullanmaya devam edeceklerdir. Suikast ile haberlerin uluslararası yankıları önümüzdeki günlerde izlenecektir.

Dünya borsalarında son üç gündür düşüş görülüyor. ABD enflasyon verilerinin beklentilerin çok az üzerinde geldiği görüldü. Konut, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ise beklentilerin üzerinde geldi. Yani ABD'de faizlerin düşüşünü orta vadede beklememek gerekiyor.

Dünya genelinde yaşanan likitide bolluğu Brezilya, Rusya, Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelere akmaya devam ediyor.

Dünya borsaları Ocak ayında klasik yükseliş hareketini yapıyor. İMKB'ye para girişi devam ediyor. Dolar girişi devam ediyor.

Bu trendin ne zaman sona ereceği bilinmiyor. Bunun için ya uluslararası likitide azalmalı, ya da risk iştahı düşmeli.

Ancak şurası bir gerçek ki, "iyimserlik" ne kadar yüksekse risk o kadar artar.

19/01/2006 16.35

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler