FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar çalkalanarak açıldı

İstanbul menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 2106 puanlık kayıpla 33945 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 5,84 oranında değer yitirirken, 7.979.412 YTL'lik işlem gerçekleşti.

Üç günlük bayram tatilinde kapalı olması nedeni ile yurtdışı piyasalarda yaşanan yüksek volatiliteden etkilenmeyen İMKB, için bugün satıcılı bir seyir bekleniyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Bayram Tatili süresince yurtdışı hisse senedi piyasalarında yüzde 10 civarında değer kayıpları yaşanmış olması ve döviz piyasasında da dolar/YTL kotasyonlarının güne 1.3080-1.3100’a doğru yükselişle başlaması neticesinde, bugün endekste yüzde 3.5 civarında bir kayıp oluşabileceği düşünülüyor.

Gün içi ilk destek noktası 34500 seviyesinde bulunuyor. Sonraki destek noktaları ise 33500 ve 32800 seviyeleri.

Pazartesi günü Temsilciler Meclisinde kabul edilmeyen kurtarma paketi, Kongre’nin onayından geçti ve bugün tekrar Temsilciler Meclisinde oylanacak. Dün açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları beklentilerden kötü gelirken gözler bugün açıklanacak Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinde (beklenti 100 bin azalış) olacak. İşsizlik oranının ise yüzde 6.1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurtdışı piyasalarda Merkez Bankalarının müdahalelerine rağmen likidite sıkıntısı sürüyor. Durgunluğu fiyatlamaya başlayan piyasalardaBrent petrolu 89 dolar, Altın fiyatları 846 dolar seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası faizleri yüzde 4.25 seviyesinde sabit bıraktı. Ancak Trichet'in yaptığı açıklamalarda faiz indirimi sinyalini verirken. Bu gelişmelere paralel olarak Euro/Dolar paritesi 1.3850 seviyesinde işlem görüyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Bayram Tatilinin hemen öncesindeki işlem gününde valörlü işlemleri yüzde 19.42 bileşik seviyesinden tamamlayan gösterge kağıt faizinin, bugüne başlangıcını ise bayram sürecinde yurtdışı piyasalarda etkili olan olumsuz seyirler ve döviz piyasasının da yükseliş yaşamasıyla yüzde 19.60 civarına doğru yapması beklenmektedir. TCMB’nin son açıklamalarında faiz indirimi üzerinde durulması bugün açıklanacak olan Eylül ayı enflasyonunu biraz daha önemli hale getirmiştir. Olumlu bir data durumunda faizlerde yüzde 20.00’nin altındaki seyirler yüzde 18.60-19.60 bandında korunabilecekken, aksi halde ise çok kısa vadeli işlemlerde yüzde 20.40’a doğru yükseliş yaşanması da göz önünde bulundurulacaktır.

DÖVİZ

Yurtiçi piyasaların Bayram Tatili dolayısıyla kapalı olduğu dönemde gerek ABD’deki batıkları kurtarma paketinin Temsilciler Meclisi’nden onay alamaması ve biraz daha genişletilen pakete ilişkin neticenin bugünkü ikinci tur oylamaya kalması, gerekse de ABD Doları’nın paritede yeniden 1.4000’ın altına inerek önemli bir kuvvetlenme yaşaması, bankalararası dolar/YTL kotasyonlarının bayram sonrasındaki ilk işlem gününe 1.3070- 1.3100’e doğru yükselişle başlamasına neden oldu. Paketin geçmesi durumunda kotasyonların yeniden 1.2750-1.2850’e doğru gerilemesi beklenebilecekken, aksi bir durum ise korku senaryosunu 1.3500-1.4000’a doğru daha da üst bir boyuta taşıyacak. Datalarda ise bugün ABD istihdam verisi açıklanacak.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

ABD’deki batıkları kurtarma paketinin Temsilciler Meclisi’nden onay alamaması sonrasında paritede kuvvetlenme eğilimine giren ve 1.3745’i gören ABD Doları, biraz daha genişletilen pakete ilişkin bugünkü ikinci oylama öncesinde de 1.3870-1.3875 civarında işlem görüyor. Bu süreçte ABD’deki panik ortamının batma eşiğine gelen bankalarla Avrupa Kıtası’na sıçraması da paritedeki zayıflıkta etkili oldu. Dün ECB faiz indirimi yapmazken, Başkan Trichet, bir sonraki toplantıya yönelik olarak faiz indirimi yapılabileceği yönünde sinyal verdi.Bugün ABD’deki paketin Temsilciler Meclisi’nden geçmesi durumunda 1.4000’ın üzerine doğru bir tepki yaşanabilecekken, ABD’deki istihdam raporunun ise zayıf gelmesi bekleniyor. Dolayısıyla kısa vadede 1.3700-1.4150 bandı etkili olabilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler