FİNANS

Piyasalar FED'e bağlı

İMKB-100 Endeksi dünü 163 puanlık ufak bir kayıpla tamamladı, günlük işlem hacmi 1,269 milyon YTL seviyesinde gerçekleşti.

Dünü beklediğimiz üzere haftalık ve 22 günlük ortalama seviyesi olan 47,500 – 48,000 bant aralığında seyir izleyen endeks, günü 47,750 puandan tamamladı. Güniçinde endekste beklediğimiz gibi 100 günlük ortalama olan 47,600’de tutunma çabası görüldü. Bunda içte Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili belirsizliğin sona ermesi ve uluslar arası yatırım bankalarının özellikle bankacılık sektörüyle ilgili tavsiyeleri etkili oldu ve bankacılık sektörüne yönelik alımların etkisiyle endekste tutunma çabasının başarılı olduğunu gördük.

Ancak dün ABD piyasalarında 7 Ağustos’ta gerçekleşen FED faiz toplantısının dün açıklanan toplantı tutanaklarından çıkan sonucun beğenilmemesi, ABD tüketici güven endeksinde ciddi düşüş yaşanması ve uluslararası yatırım bankalarının banka karlarına yönelik olumsuz açıklamalarının etkisiyle bankacılık hisselerindeki satışların genele yayılmasıyla ABD’de başlayan ve Asya borsalarına da yansıyan %2’nin üzerindeki düşüşlerin bugün Avrupa ve İMKB’ye de yansıyacağını beklemekteyiz. Bu durumda yine önemli destek seviyeleri ön planda olacaktır. Sonrasında yönü dış piyasalar belirleyecektir.

Teknik olarak güniçi önemli destek seviyelerini 46,500 – 46,000 – 45,500 ve 45,100 seviyeleri oluşturmakta. 48,000 – 48,500 ise önemli direnç konumunu sürdürüyor.

Büyük ABD bankalarının karlarının düşebileceği yolundaki açıklamaları ve ABD tüketici güven endeksinin ciddi düşüş yaşamasının getirdiği kaygılarla bono faizleri yeniden %18.50 bileşiklere kadar yükseldi.
Türkiye piyasalarının kapanmasından sonra ABD ve Güney Amerika borsalarında ciddi düşüşler yaşanması ve Uzak Doğu’da da benzer hareketler gözlenmesi bono faizlerinin %18.80 bileşikleri görme olasılığını kuvvetlendiriyor.

FED’in faiz indirimi beklentileri dış piyasalarda yeniden bir olumlu hava yaratmazsa satışların devamı ile YTL fonlama maliyeti olan %19.12 bileşiklerin de görülmesini olası. Ancak gecelik faizlerin hala yüksek risk primi içermesi daha yukarı seviyelerin görülmesini zorlaştırıyor. Bu durumda %19 bileşiklerin üzerinde açılacak bono pozisyonlarının kısa dönemde yüksek getiri sağlama olasılı var gibi.
Ancak direk dış piyasalardan etkilendiğimiz baz alınarak sert satışlar karşısında stop loss uygulamasına riayet edilmesi de hararetle tavsiye olunur.

Dış piyasaların olumsuza dönmesi ile dolar yeniden 1.3350 YTL seviyesine kadar yükselerek kapandı. ABD verilerinin beklenenden kötü gelmesi durumunda pozisyon kapama amaçlı yabancı alımları ile 1.35 seviyesi test edilebilirse de kötü haber gelmezse FED faiz indirimi beklentisi YTL talebini artırabilir.

29/08/2007 09.00

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler