FİNANS

Piyasalar güçleniyor mu?

Seçim öncesi yatay piyasa devam ederken, dış piyasalara bağlı seyir de sürüyor. Geçen hafta ABD'den gelen dataların piyasalar üzerinde ciddi ağırlığının olduğunu gördük. ABD'de faiz artırımı olasılığının azalması gelişmekte olan ülke piyasalarını olumlu etkilerken, IMKB endeksi Cuma günü öğleden sonra gelen sert alımlarla birlikte 47000 sınırının biraz üzerinde kapnış gerçekleştirdi. Aynı zamanda bileşik faizlerde de oranların 0.25 puan düşüş göstermesi, hisse senedi piyasalarındaki toparlanmanın da güçlü olmasını sağladı.

Bu hafta dış piyasalardaki dataların takip edilmesinin yanı sıra, yurtiçi datalarında ön plana çıkacağı bir hafta olacak. Başta Haziran ayı enflasyon oranı Salı günü açıklanacak. Merkez Bankası Beklenti anketine göre Haziran ayı TÜFE beklentisi %0.23 düzeyinde yoğunlaşıyor. Pozitif yönde sürpriz bir enflasyon piyasalarda olumlu etki yaratacaktır. Diğer yandan Makroekonomik bekleyişlerde başlayan hafif bozulmanın ise şimdilik piyasalar üzerinde sert etkisi olmamakla birlikte, önümüzdeki dönemlerde kırılma yaratabilecek etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Makroekonomik datalar yakın dönemde çok daha yakın bir şekilde izlenecektir.

ABD piyasalarında ise Pazartesi günü ISM Mnfg Index (Fabrika Satışları) datası piyasalar üzerinde etkili olmasını beklediğimiz datalar arasında buunuyor. Beklentiler 54 düzeyinde bulunurken, indeksin 50 seviyesinin üzerinde kalması satışların arttığı ve büyümenin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor.

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte 6 aylık kar beklentilerinin ağırlığının yükselmesini ve hisse bazlı hareketler yaratmasını beklemekteyiz. Dış talebin yüksek seyrini sürdürmesine bağlı olarak özellikle İhracat oranı yüksek olan şirketlerde önemli bekleyişler görülebilir. Satışlarının büyük çoğunluğunu yurtiçine gerçekleştiren şirketlerde ise bilanço beklentilerinin zayıflaması beklenebilir.

Endeksin 47200 seviyesindeki direncini zorlaması beklenebilir. Özellikle faizlerdeki gevşemenin devam etmesi durumunda bundan IMKB'nin olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. 48000 seviyesindeki zirvenin kırılmasını en azından seçimlerden önce beklemiyoruz. Direnç noktalarında realizasyonların gelmesi muhtemel olabilir. Piyasaların geçen haftalara göre daha güçlü olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle olumlu bir hafta geçireceğimizi düşünüyoruz.
02/07/2007 11.00

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler