FİNANS

Piyasalar güne dipte başladı? Nerde duracak?

Borsa, haftata 2997 puanlık düşüşle 39588 puandan başladı. açılış itibariyle borsada kayıp yüzde 7.04 oldu. İşlem hacmi 20,046,928 YTL olarak kayıtlara geçti.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, 5 Mart 2007'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Piyasalar yine oldukça kritik bir haftaya daha girdi. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı gelişmeler nedeniyle hisse senedi, döviz, tahvil-bono piyasalarinda yüksek volatilitenin haftanin ilk yarısında yaşanması kaçınılmaz görülüyor.

[**BORSAYI ÜCRETSİZ VE CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Yurtiçi tarafta Yargıtay Başsavcısının, "Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açması, yurtdışında Bear Stearns’ün iflas noktasına gelmesi, ABD bankacılık sektöründeki gelişmeler ve FED’in son kararı haftanın ilk işlemleriyle beraber fiyatlar üzerinde etkisini hissettirecek başlıklar olarak öne çıkıyor.

Yeni haftaya başlangıç oldukça negatif bir görünüm barındırıyor.

Yurtdışında ABD Piyasalarında yaşanan satış dalgasının Asya borsalarında boyunu yüzde 3.50-4.00’lere uzatması ve Avrupa borsalarında da açılışların yüzde 2.00 civarında kayıplarla oluşacağı beklentileri, hisse senedi piyasaları açısından pek iç açıcı bir görüntü ortaya koymuyor.

Bunların yanında, yurtiçinde de AKP’ye açılan kapatma davasının günün ilk işlemlerinde $/YTL kotasyonlarını 1.2700’ye sıçratması, endekste açılış beklentisini yüzde 3.00 civarında kayıpta tutuyor. Gün boyunca da alıcı potansiyelin oldukça sınırlı kalması bekleniyor. Uzmanlar, benzer bir görünümün hafta geneline de yayılmasını bekliyor.

Kapatma davasına ilişkin yurtiçi ve yurtdışı tepkiler takip edilmeye devam edilecekken, hafta bazında yurtdışında ise FED’in faiz kararı ile yatırım bankalarının bilanço rakamları etkili olacak.

Satıcılı açılışla beraber teknik görünüm açısından çok fazla söylenebilecek bir şeyin olmayacağı endekste, hafta genelinde defansif tarafta kalınmaya özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Önceki haftalarda etkili olan 40,800 seviyesinin endekste aşağı harekette ilk destek olarak öne çıkacağı, bu seviyenin altına inilmesi halinde ise 38000’i hedef konumuna getirmesi bekleniyor. Dolayısıyla hisse senedi pozisyonları ağırlıklı olarak bu seviyelere göre düşünülmeliyken, 42200 ise kısa vadede direnç olarak öne çıkıyor.

DÖVİZDE AGRESİF ÇIKIŞ

Yurtdışından kaynaklı çalkantının zaten bir türlü azalma eğilimine giremediği finans piyasalarında, bankalararası dolar/YTL kotasyonları bu haftaya ise bunun aynı şekilde devamının yanısıra bir de yurtiçinden kaynaklı olumsuzlukla 1.2685-1.2725'ten başladı.

[

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANLIK İZLEYİN](https://finans.mynet.com/doviz/)

Cuma günkü işlemlerin 1.2300-1.2350’den tamamlandığı ve paritenin de 1.5900’u görerek yeni bir zirve yaptığı gözönüne alındığında, net bir şekilde bu sabah itibariyle yaşanan yükselişin oldukça agresif olduğu söylenebilir. Bu hafta genelinde 1.2500 üzerinde kalınması genel eğilim olacakken, haftalık bazda yukarıda ise sırasıyla 1.2850 ve 1.2315 hedefleri bulunacaktır.

PARİTE

FED’in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz indirimi beklentileri 1 baz puana kadar ulaşırken, Cuma günkü işlemlerde buna paralel olarak paritede 1.5905 ile yeni bir rekor seviye oluştu.

Yeni haftanın ilk işlemleri ise 1.5800’den gerçekleşirken, FED’in faiz kararının yanısıra yoğun bir data ve haber akışının bulunması volatilitenin önceki haftalarda olduğu gibi kuvvetli olmasını sağlayacak. Kurumsal tarafta ise Goldman Sachs, Lehman Brothers, Morgan Stanley ve Bear Stearns’ün bilançoları finans piyasalarında yeni bir güven testi oluşturacaktır. Bu kanattan gelebilecek beklentilerden kötü rakamlar, FED’in faiz indirimini bile gölgede bırakabilir.

Dolayısıyla paritede bu hafta 1.5500 üzerinde kalınarak 1.5650-1.6050 aralığında bir hareketlilik yaşanabilir.

TAHVİL - BONO PİYASASI
Cuma gününü yüzde 17.75 bileşikten tamamlayan gösterge kağıt faizinde, yeni haftaya başlangıcın ise AKP’ye açılan kapatma davasının yanısıra yurtdışı piyasalarda yeni bir negatif dalganın yayılma eğilimiyle beraber yüzde 18.00 civarından oluşması muhtemel.

Uzmanlar, haftalık bazda yüzde 18.00’in üzerindeki işlemlerin satışa hız kazandırarak yüzde 18.60’a doğru yeni bir marj yaratacağını düşünüyor. Bu hafta FED’in 1 baz puana kadar faiz indirimi beklentisi bulunmasına rağmen, yurtiçi gelişmeler ve risk algılaması fiyatlamalarda daha ön planda olacak.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler