FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar öğleden sonra terse döndü

Piyasalarda sakin başlayan gün, son saatlerde hareketlendi. Londra kaynaklı olduğu belirtilen bono/tahvil satışı doları yukarı çekti. Borsa, artan satış baskısını ancak 25 binde karşılayabildi.

Dolar piyasaların kapanışı itibari ile 1.6440 TL'den el değiştirirken cumaya göre yüzde 1.54 değer kazandı.

Reuters'a bilgi veren bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Bono tarafında Londra kaynaklı satışlar gördük. Tahminen müşteri emri olabilir. Bu çıkışlar piyasayı yukarı taşıdı" dedi.

Bono tarafındaki satışların döviz piyasasında da yukarı yönlü harekete neden olduğunu belirten bankacı, "Bonoda yaşanan çıkış, dolar talebiyle döviz işlemlerinde de hacimsiz yükselişe neden oldu" dedi.

Bankalararası piyasada Cuma günü spot kapanışta 1.6045/1.6090 olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.6140/1.6190 seviyesinden açıldı.

Tahvil/bono piyasasında da cuma günü yüzde 15.14'ten günü kapayan faiz bugün yüzde 15.37'ye kadar yükseldi.

BORSA 25 BİNDE TUTUNABİLDİ

Sermaye piyasalarındaki olumlu hava kısa sürdü. Güne yükselişle başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı.

İlk seans boyunca ağırlıklı olarak 25650-25850 bandında seyreden endeks ilk seansı 25741 seviyesinden, günlük bazda 110 puanlık yükselişle tamamladı.

İkinci seansa yatay bir başlangıç yapan endeks Rolay Bank of Scotland'ın açıkladığı zarardan sonra satışa döndü ve 24800 puan seviyesine kadar geriledi.

24800 seviyesinin görülmesi sonrasında bir miktar tepki alımı gören endeks 25000 puan seviyesinin üzerine çıktı.

Seans sonuna kadar 25000 puan seviyesinde tutunma çabası içerisinde olan Ulusal 100 Endeksi, bu çabasında başarılı oldu ve günü 25055.88 puan ile (yüzde 2.24) 575.08 puan ekside tamamladı.

PİYASALAR OBAMA'YI BEKLİYOR

Bunun yanı sıra, piyasalardaki olumlu hava, S&P'nin İspanya ve Yunanistan'ın notlarını düşürmesiyle dağıldı.

Geçtiğimiz günlerde Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin kredi notlarını olası bir indirim için izlemeye alan S&P, bu çerçevede İspanya'nın kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürdüğünü açıkladı.

Piyasalar ise başta ABD olmak üzere yarın görevi devralacak yeni başkan Obama'yı bekliyor. Obama'nın yarın göreve gelmesinin ardından ilk olarak 825 milyar dolarlık paketi değerlendireceği öngörülüyor.

Yakında açıklanacak bilançoların da tahminlerden kötü geleceği beklentisi piyasalardaki düşüşü destekliyor.

Öte yandan bugün İngiltere'de mali sektörü kurtarmak için ikinci paketin açıklanması ve sıkıntıların devam edeceği beklentisi Avrupa borsalarındaki yükselişin önüne geçti. Sabah yüzde 1'in üzerinde prim yapan Avrupa borsaları öğleden sonra eksiye döndü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler