FİNANS

Piyasalar pozitif açıldı "gözler enflasyonda"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 333 puanlık yükselişle 41318 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri yüzde 0.81 oranında değer kazanırken, 7.877,930 YTL'lik işlem hacmi gerçekleşti.

Endeksin bugün için de gerilemelerde 40000 seviyelerini korumaya çalışarak yukarı yönlü denemelerini sürdürmesi bekleniyor. Endeks, gün içi direnç aralığı olan 41500-41800 aralığını aşarsa 42500 seviyelerine yöneleceği vurgulanıyor.

[**BORSAYI ÜCRETSİZ VE CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

FED Başkanı Bernake’nin dünkü açıklamaları birer uyarı niteliğinde algılandı. Bernanke ilk kez resesyon olabilir kelimesini kullandı. Hatta 2008’in ilk yarısında olabilir dedi. İstihdam, konut piyasası ve tüketici harcamalarına yönelik verilerin kötü gelebileceği sinyalini verdi.

Uzmanlar, bu konuşmayı piyasaları saran ikinci çeyrek beklentilerini rafa kaldıran açıklamalar olarak yorumluyor. FED Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamaları piyasalarda yaşanan rüzgarı kesmediği ve bugün-yarın piyasayı etkilemeyeceği düşünülüyor. Ancak, söyledikleri gerçekleşince piyasaların etkileneceği kaydediliyor.

Yarın ABD İstihdam verileri açıklanacak. Bugün Bernanke’nin açıklamaları etkili olmazsa, yarın ki veriler sonrası Ben Bernanke’nin açıklamalarının bir daha gözden geçirileceği kaydediliyor.

Bugün piyasalar, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi Hizmet Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi, Euro Bölgesi RBS Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi ve Perakende Satışlar, ABD İşsizlik Başvuruları, ISM İmalat Dışı Sanayi Endeksi ve ISM İmalat Dışı Hizmet Sektörü Endeksi, Türkiye TÜFE ve ÜFE verilerini izleyecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet konuşması takip edilecek.

Bugün 17:00’de TÜİK’in hazırladığı Mart ayı enflasyonu açıklanacak. Kurun etkisi enflasyonu yukarı çekerken, gıda fiyatlarında yaşanacak düşüş enflasyonu aşağı çekecek. Böylece enflasyon ya beklentilerden yukarıda yada aşağısında gerçekleşecek.

PARA PİYASASI

Yurtdışı piyasaların etkisi dün de dolar/YTL ve bono piyasalarının seyrini belirledi. Gösterge bono dün 18,40 bileşiğin altında seyrederken Amerikan istihdam datasının büyüme endişelerini bir parça yatıştırmasıyla 18,25 bileşiğe kadar alım gördü. Dolar/YTL kotasyonları ise 1,2800 seviyelerine kadar geriledikten sonra kapanışa doğru gelen alımlarla 1,2950 seviyelerine kadar yükseldi.

[

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANLIK İZLEYİN](https://finans.mynet.com/doviz/)

Bugün 07/10/2009 tarihli gösterge bono 18,30/18,39 bileşik seviyesinde açıldı. Gösterge bonoda yabancı alımlarının arttığı görülüyor. Buna karşılık yerlilerde de kar realizasyonları yaşanıyor. Gün içinde Amerikan dataları ve saat 17:00'de açıklanacak TÜİK enflasyon oranları takip edilecek. Bonoda 18,40 seviyesi önemli, dolar da ise 1,2750/1,2950 aralığında bir hareket öngörülüyor.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,2805 YTL, en yüksek fiyat 1,2835 YTL, satışta en düşük fiyat 1,2855 YTL, en yüksek fiyat 1,2890 YTL düzeyinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,5645, sterlin-dolar paritesi 1,9878, yen-dolar paritesi ise 102,89 düzeyinde seyrediyor.

GLOBAL PİYASALAR

ABD: Dün ABD piyasaları FED Başkanı Bernanke’nin resesyonun olası olduğu yönündeki açıklaması üzerine değer kaybetti. Dow Jones endeksi yüzde 0.38 ekside kapanırken Nasdaq endeksi yataya yakın yüzde 0.06 ekside kapandı.

Brezilya: Dün Brezilya piyasaları hampetrol fiyatlarındaki yükselmesi üzerine başta Petrobas hisseleri olmak üzere değer kazandı ve Bovespa endeksi yüzde 0.94 artıda kapandı.

Avrupa: Bankaların bilançolarını iyileştirme çabaları, artık kredi krizinin sonlarına gelindiği yönünde yorumlanması, dün de Avrupa piyasalarının, FED Başkanı’nın olumsuz açıklamalarına rağmen ortalama yüzde 0.96 artıda kapanmasına sebep oldu.

Asya: UBS AG’nin Posco’nun karlılığı konusundaki açıklaması ve petrol ile bakır fiyatlarındaki yükseliş başta emtia şirketlerinin hisseleri olmak üzere Asya piyasalarına değer kazandırdı. Nikkei endeksi yüzde 1.52 artıda kapanırken China Composite ve Hang Seng endeksleri yüzde 1.24 ve yüzde 2.17 artıda işlem görmektedir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler