FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalara Obama darbesi

ABD Başkanı Barack Obama'nın Wall Street'teki bankalara sert bir şekilde çıkması piyasaları kötü vurdu.

Uluslararası borsalar yüzde 2'ye varan oranlarda değer kaybedereken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekete olan ülke borsalarındaki kayıpla yüzde 3'e dayandı. Dolar ise dışarıda düştü, ancak içeride hızlı bir hareketle 1.49'un üzerine tırmandı.

Başkan Obama'nın ABD'deki büyük bankalarla ilgili sıkı düzenlemeler getirilmesiyle ilgili Beyaz Saray'da dün yaptığı açıklama, başta finans hisseleri olmak üzere tüm borsaları olumsuz etkilei. Dow Jones dünü yüzde 2 düşüşle tamamlarken, bugünkü işlemlerde Avrupa borsaları yüzde 2'ye varan oranlarda düştü.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da yaşanan bu karmaşadan nasibini aldı.

ABD Başkanı Obama'nın dün bankaların büyüklüklerini sınırlayacak yeni düzenleme önerisine ilişkin açıklamaları sonrasında uluslararası piyasalarda yaşanan düşüş İMKB'nin de güne satıcılı bir başlangıç yapmasına ve gün boyunca satıcılı bir seyir izlemesine neden oldu.*****

ABD Başkanı Baracak Obama, ülkenin en büyük ticari bankalarının boyutlarını sınırlayacak ve bu bankaların karmaşık ve egzotik yatırımlarda aldıkları riskleri azaltan yeni kurallar önerdi.

Başkan Obama, ticari bankaların sadece kerdi verdiği ve yatırım aktivitelerinde bulunmadığı döneme dönülmesi yönündeki fikirleri savunmaktan vazgeçti. Ancak Obama, Wall Street'in aşırılıkları olarak görülen davranışları azaltmak için kurallar önerdi.

Ayrıca Türkiye-IMF müzakelerine ilişkin devam eden olumsuz havanın da piyasa üzerinde negatif bir etkide bulunduğu gözlemlendi.

Güne satışlarla başlayan ve 54.200 seviyesine geriliyen endeks ilk seansın genelinde bu seviyelerde yatay bir seyir izledi ve seansı 54.443 puandan tamamladı.

İkinci seans yine satış ağırlıklı bir seyirle başlayarak 53.800 seviyesine gerileyen endeks bir süre bu seviyede tutunmaya çalıştı ancak satışların derinleşmesiyle 53.500 seviyesinin altına sarktı.*****

Gün içinde en yüksek 54.654, en düşük 53.476 puanı gören İMKB 100 Endeksi, günü 53.997 puan ile (yüzde 2.36) 1.303 puan ekside tamamladı.

İşlem hacmi birinci seansta 992.087.726 TL, ikinci seansta 1.357.588.230 TL olurken, toplam işlem hacmi 2.349.675.956 TL olarak gerçekleşti.

Uzmanlar, İMKB'de yaşanan düşüşte, Obama nedeniyle uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmanın yanında Çin'in faizlerini artıracağına yönelik spekülasyonların da etkili olduğunu belirtiyor. Çin'le ilgili haberler özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında hızlı düşüşlere neden oldu.*****

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Orhan Veli Canlı, bugün dışarının etsiyle oldukça sert bir düşüşün yaşandığını söyledi.

Dün akşam ABD Başkanı Barack Obama'nın dün yaptığı açıklamaların piyasaları negatif etkilediğini ifade eden Canlı, "İçeride de zaten kar realizasyonu ihtiyacı doğmuştu. Ayrıca IMF konusunndaki kafa karıştırıcı açıklamalar ve bu haberlere bağlı olarak faizlerde yaşanan yükseliş de piyasalara negatif etki yapan gelişmeler arasında bulunuyor" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, büyük bankaların boyutlarının sınırlanması için, kendi adlarına menkul kıymet alım satımı, hedge fon ve girişim sermayesi şirketleri kurmalarının yasaklanması yönündeki önerisi piyasalara olumsuz yansıdı.

52000 puan seviyesine kadar yaşanacak geri çekilmeleri karrealizasyonu olarak gördüklerini bunun bir trend değişikli anlamına gelmeyeceğini kaydeden Orhan Veli Canlı, "52.000 puan seviyesine kadar yaşanacak geri çekilmeler normal olarak algılanmalı ancak bu seviyenin altına gelinmesi durumunda başka sorunlardan bahsedebiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.*****

DOLAR DIŞARIDA DÜŞTÜ İÇERİDE YÜKSELİYOR
Yurtiçi döviz piyasası yurtdışındaki tansiyonun yükselmesine bağlı hareketler gözleniyor.

Piyasalarda yaşanan sıkıntı doların uluslararası piyasalardaki değerini düşürdü. Altı gündür Euro'ya karşı değer kazanan dolar bugün ise yüzde 0.4 geriledi. Euro/dolar paritesi 1.4120 seviyelerinde dengelendi.

Dolar içeride ise yönünü yukarı çevirdi. Açılıştan itibaren gelen alımlar dolar, TL karşısında 1.4960 TL'ye tırmandı. Böylece son üç günlük artış yüzde 3'e yaklaştı.

İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,4960 liraya, avronun satış fiyatı 2,1130 liraya yükseldi.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,4920 liradan alınan dolar 1,4960 liradan, 2,1070 liradan alınan avro 2,1130 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,4780 lira olan dolar güne 1,4860 liradan, 2,0820 lira olan avro 2,0970 liradan başlamıştı.*****

Bankacılar, avro/dolar paritesi, yurtdışı piyasalar ve ABD borsalarının bugünkü açılışının dolar/TL kurunun yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyorlar.

Bir banka yetkilisi, uzun zamandır piyasalarda etkili olan Çin'in sıkı para politikasına geçeceği beklentisi ve Yunanistan'ın borçları konusundaki endişelerin üzerine, ABD Başkanı Barack Obama hükümetinin açıkladığı bankalara gelecek kısıtlamalarla hem yurtiçinde hem de yurtdışında piyasaların moralinin bozulmuş göründüğünü bildirdi.

Yetkili, avro/dolar paritesine bağlı olarak dolar/TL kurunun bir miktar yükseldiğini hatırlatarak, dün de yeni gelen haberlere bağlı olarak yükselişin devam ettiğinin görüldüğünü kaydetti.

Banka yetkilisi, dolar/TL kurunun şu anda pariteye bağlı olarak seyrettiğini vurguladı ve şu şekilde konuştu:

"Yurtdışı gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. ABD piyasaları açıldıktan sonra ABD Dow Jones Endeksi'nin yapacağı hareket bizim yönümüz için önemli olacaktır."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler