FİNANS

Piyasalara yakın takip

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi yönetimine piyasalara “güven verilmesi” talimatı verdi.

Erken seçim kararının ardından ekonomi yönetimi gelişmeleri kaygıyla izliyor. Merkez Bankası kurdaki gelişmelerin ikincil piyasaya etkilerini yakın takibe aldı. Siyasi gelişmelerin ekonomik değişkenleri etkilemesi, enflasyona kalıcı bir şekilde hedeften sapmasına yol açması durumunda para politikası ile tepki verilecek. Maliye, Hazine, Merkez Bankası ve BDDK ilgili birimlerini toplayarak, ekonomideki dalgalanmalara karşı tedbirleri masaya yatırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Anayasa değişikliği ve erken seçim” kararını açıklamasının ardından gözler ekonomideki gelişmelere çevrildi. Başbakan Erdoğan, Genelkurmay’ın açıklamasının ardından ekonomi yönetimine piyasalara güven sağlanması talimatı verdi. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, piyasaların kontrol altında olduğu, mali disiplinin devam ettiği mesajları verdi. Erken seçim kararının ardından da ekonomi bürokrasisi “acil gündem”le toplandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Mali disiplini sıkılaştırıyoruz. Bunun gerekli olduğu bir dönemi aşıyoruz” derken, Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları ve Bütçe Müdürlüğü erken seçim sürecinin mali disipline etkisini masaya yatırdı.

Merkez Bankası izlemede

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Piyasalar Genel Müdürlüğü’nde piyasalarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Başkan Yılmaz, “Gerekirse müdahale ederiz” derken, Merkez Bankası kurdaki gelişmelerin ikincil piyasaya etkilerini yakın takibe aldı. Siyasi gelişmelerin ekonomik değişkenleri etkilemesi, enflasyona kalıcı bir şekilde hedeften sapmasına yol açması durumunda para politikası ile tepki verilecek. BDDK da bankacılık sektöründeki gelişmeleri izlemeye aldı. Ekonomi birimleri, piyasadaki dalgalanmalara karşı olası senaryolar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hazine uzmanları, Hazine’nin nakit varlığının dalgalanmalara karşı dayanıklı olduğunu, ancak her türlü olasılığa karşı da hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Eğilmez: Risk algılaması arttı

Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, siyasi gelişmelerin ekonomiye yansımasına ANKA Ajansı'na değerlendirdi. Eğilmez, kısa dönemde piyasaların dalgalı olacağını belirterek, “İniş çıkışlar görebiliriz. Siyasetten soyutlanmış görünen ekonomi etkisinde. Türkiye’de dengeler değişti. Siyasal istikrarın ekonomiyi iyiye götürdüğü doğru. Risk algılamasını arttıracak” dedi. Piyasaların riskli bir hal aldığını anlatan Eğilmez, şöyle devam etti:

“Bu tablo yabancı sermaye girişini etkileyecek. Yabancı sermaye girişi durur. Kredi verenler gelmeye devam eder. Yerli yatırımcı da yabancıya bakıyor. Yerli yatırımcı yabancıya bakıyor. Farklı oranlarda döviz almışlar. Satış ve beklenti eşiği farklı. Toplu hareketler olmayacağını düşünüyorum. Ekonomi kırılgan bir hale geldi. Seçim ekonomisi olur. Çok görünür halde olmayabilir.”

Söylemez: Dalganın boyutu büyük olur

Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez, siyasi gelişmelerin ekonomideki belirsizlikleri artırdığına dikkat çekerek, “Ekonomi sıcak para, örtülü kur çıpası, yüksek reel faiz kısır döngüsüne hapsedildi. Reel sektör ve üretim ihmal edildi. İşsizlik göz ardı edildi. Bu kez ekonomik risk ve dalgalanmanın boyutu daha büyük olacaktır” değerlendirmesini yaptı. Makro ekonominin kırılgan bir hale geldiğini kaydeden Söylemez, şunları söyledi:

“Geçen hafta durup dururken 47 bine pompalanan borsa endeksine kanmadılar, dövizleri toplayarak döviz tevdiat hesaplarını son dört yılın rekoruna taşıdılar. Fiyat istikrarını tutturacağım derken ekonomi kırılgan hale sokuldu.”

Seçim ekonomisine dikkat

Piyasalarda yaşanan sıcak gelişmelerle beraber erken seçimin bütçeye etkisi de konuşulmaya başladı. Hazine eski Müsteşarı Mağfi Eğilmez, Hükümet’in örtülü bir şekilde seçim ekonomisine gidebileceğini, bunu da belediyeler aracılığıyla yapabileceğini söyledi. Ekonomi bürokratları da, seçim ekonomisinin uygulanması durumunda ekonomide dört yılda yapılanların heba edileceğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, “Seçim nedeniyle kesenin ağzının açılması kazanımları yok eder. Hükümet için seçim ekonomisi uygulanması zor bir karar” değerlendirmesini yaptılar.

Hazine ihalesi

Hazine’nin gelecek hafta ciddi bir ödeme yapacağına dikkat çeken uzmanlar, ikincil piyasada faizlerin yükselmesi durumunda Hazine’nin yüksek faizle alım yapmak durumunda kalacağını belirtiyor. Uzmanlar, “Repo oranları ikincil piyasanın en önemli göstergesi. Faizlerde hızlı bir yükseliş olursa Hazine ihaleye çıkmayabilir” değerlendirmesini yapıyor.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler