FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda bahar havası: Borsa 28 bini geçti

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 408 puan çıkışla 28.062 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.47 oranında değer kazanırken, 22.627.133 TL'lik işlem gerçekleşti.

Yurt içinde devam eden IMF'e yönelik olumlu beklentiler ve yurt dışında yaşanan yükselişin etkisi ile İMKB'deki yükseliş hareketinin bugün de devam etmesi bekleniyor.

Bileşik faizler tarihin en düşük düzeyine geriledi. Bu da bankaların karlarını artırıyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Dün bileşikler yüzde 13.08 ile tarihinin en düşük seviyelerine gerilerken, BDDK raporuna göre bankaların ilk iki aydaki karları geçen yıla göre yüzde 38 artış gösterdi.

İMKB, bu haberlere paralel olarak banka hisseleri öncülüğünde çıkışa geçti. Endeks dün gelen alımlarla birlikte 27 bin 200 direncini kırdı ve 28 bin 600 seviyesine çıkış için önemli bir adım attı. Ekonomistler, faizlerdeki gerileme ve IMF beklentisi sürdürğü müddetçe yurtiçi piyasalarda yaşanan banka hisseleri öncülüğündeki hareketin devamını bekliyor.

Dış piyasalardaki olumlu seyrin de bu harekete oldukça yardımcı olduğunu ifade eden Meksa Yatırım Araştırma Müdürü ve Mynet Finans yazarlarından Tuncay Turşucu, 28 bin 100'ün günlük direnç olabileceğini belirtiyor. Turşucu'ya göre, banka hisseleri, özellikle Akbank ve Garanti Bankası'ndaki seyirler belirleyici olmaya devam edecek.

Bugün için İngiltere MB faiz kararı ve (14:00), ABD haftalık işsizlik başvuruları (15:30) izlenecek.

PARA VE DÖVİZ PİYASALARI

Risk iştahının devam ettiği bono piyasasında gösterge tahvil dünü yüzde 13.08’den tamamladı. Yurt dışı piyasalarda yaşanan pozitif havanın etkisinde olumlu bir seyir izlenmesi muhtemel.

Dün işlem görmeye başlayan 2 Şubat 2011 vadeli yeni gösterge tahvilde bileşik faiz tezgah üstü piyasada yüzde 12.90 seviyesine geriledi. Gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.21 valörlüde yüzde 13.08 olmuştu.

Bankacılar düşüşte global piyasalardaki olumlu havanın ve tahvilin arzının nispeten az olmasının etkili olduğunu belirttiler.

Bankalararası piyasada dolar global piyasalardaki olumlu hava IMF ile kısa sürede anlaşma sağlanacağı beklentisi ve gelecek kaynağın tahminlerin üzerinde olabileceği düşünceleriyle güne 1,5730 TL seviyesinden başladı.

ABD borsaları, iki seans devam eden düşüşün ardından ABD devletinin bazı hayat sigortası şirketlerini destekleyeceği yönündeki haberler ile perakende alanında faaliyet gösteren Bed Bath & Beyond'un açıkladığı beklentilerden iyi bilançonun ardından, tüketici talebinin arttığı yönündeki

beklentilerle yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi Japonya'nın yürürlüğe koyacağı ekonomiyi destek tedbirlerinin açıklanmasının ardından hisselerde görülen değer artışlarıyla yüzde 1.8'in üzerinde yükseldi.

IMF ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1,80 seviyelerinden 1,60'ın altında gerileyen dolar/TL dün spot kapanışında 1,5930 TL olurken bugün ilk işlemlerde 1,5730/1,5780 TL seviyesine güne başladı.

İstanbul serbest piyasada ise, dolar 1,5800, avro 2,0950 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 1,5700 liradan alınan dolar 1,5800 liradan satılıyor. 2,0850 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,0950 lira olarak belirlendi. Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,5930 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1130 lira olmuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler