FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda bahar havası

Yurdışındaki iyimserlik ve içeride banka bilançolarına ilişkin beklentilerle borsa 30 binin üzerine çıktı. Dolar 1,60 liranın altına indi.

Yurtdışı piyasalardaki iyimserlik ve içeride ise bankaların birinci çeyrek bilançolarına ilişkin beklentiler ve vadeli işlemlerin ay sonundaki hesap kapanış dönemi öncesinde spot piyasadan gelen alımların etkisiyle borsada yükseliş yaşanıyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

İMKB 30 bin puanın üzerine çıktı. Borsada şu anda yüzde 4'ün üzerinde yükseliş görülüyor.

Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, "Bankacılık hisselerinin öncülüğünde yükseliş var. Bankaların ilk çeyrek performansına ilişkin olumlu beklentiler, hisselere alım getiriyor. Ayrıca yurtdışı piyasalardaki olumlu seyir de bunu destekliyor. Alım iştahı artmış görünüyor" dedi.

Bir başka analist ise, "Vadeli işlemler piyasasında hesap kapanış dönemleri ay sonlarıdır. Vadeli işlemlerin hesap kapanış dönemlerinde, spot piyasadan alımlar geldiğini ve endeksin yükseldiğini daha önce Şubat ve Aralık aylarında görmüştük. Bunun benzeri bir durumun yaşandığını düşünüyorum. Vadeli işlemlerin bu ayki kapanış fiyatı yarınki seansın sonuna göre belirlenecek. Bu yüzden sanki spot piyasadan alım geliyor. Yükseliş yarın da sürebilir" diye konuştu.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

DOLAR 1,60 TL'NİN ALTINDA Artan global risk iştahına paralel bankalararası piyasada dolar 1,60 TL'nin altına indi.

Bankacılar global piyasalardaki artan risk iştahının dolar/TL kuru üzerinde belirleyici olduğunu, Diyarbakır ve Ankara'da yaşanan asayiş olaylarının piyasada etkili olmadığını söylediler.

Yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin takip edildiği piyasada, ABD'de açıklanacak stres testinin sonuçları bekleniyor.

Bankalararası piyasada ortalama dolar/TL kuru saat 15:00 itibari ile 1.6000 alış, 1.6067 satış seviyesinde bulunuyor. Gün içinde en yüksek 1.6273, en düşük 1.5981 seviyesi görüldü.

Denizbank Pozisyon Masası Bölüm Müdürü Cumhur Örnek, ayın sonuna yaklaşılırken şu aşamada aşağı yönlü hareketin gerçekleştiğinin görüldüğünü belirtti.

Cumhur Örnek, aynı zamanda önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak stres testlerinin sonuçları öncesinde ileri-geri hareketlerle, yatay bantta seyir izlendiğini vurguladı ve "Dolar/TL kuru 1.60 - 1.64 bandındaki hareket devam edecektir" şeklinde konuştu.

Konuya yakın kaynaklar FED'in 19 büyük bankaya yapılan stres testleri sonrasında en az 6 bankanın daha fazla sermayeye ihtiyacı olduğu sonucuna vardığını belirtiyorlar.

Kaynakların verdiği bilgiye göre bu bankaların bir kısmı doğrudan hüktümetin sermaye enjekte etmesine ihtiyaç duyacak, büyük kısmı ile muhtemelen tercili hisselerini adi hisseye çevirecek.

Kaynaklar ayrıca FED'in Citigroup ve Bank of America'nın stres testlerinin ilk sonuçlarına yaptıkları itirazları dinlediğini belirtiyor.

Stres testlerinin sonuçları resmi olarak 4 Mayıs'ta açıklanacak.

Express


En Çok Aranan Haberler