Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabulüne karar verildiğini bildirdi.
Paksüt yaptığı açıklamada, ''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkememize bir iddianame sunmuş idi. Karar, iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oy birliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne Haşim Kılıç, Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli'nin karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verildi'' dedi.
Bir aracı kurum yetkilisi, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın piyasalar tarafından yüksek olasılık olarak görüldüğünü hatırlattı ve mahkemenin davanın görüşülmesini kabul edeceğinin beklenen bir gelişme olduğunu kaydetti.
Yetkili, günün ilk yarısında da konuya ilişkin beklentinin piyasalar üzerindeki fiyatlamasının görüldüğüne işaret ederek, şu şekilde konuştu: "Bir süreden beri bir miktar terdirginlik vardı. Bu tedirginlik hem borsa hem de faiz ve kur tarafında fiyatlara yansıtılmıştı. Günün ilk yarısında da bu hareketin yansımaları görüldü.
Anayasa Mahkemesi'nin kararının açıklanmasının ardından şu aşamada piyasalarda bir durulma var. Bunda da davanın kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkmış olması ve dava sürecine girilmiş olmasının etkisi yatıyor. Mevcut durum değerlendirilmelerin yeniden gözden geçirilmesini sağlıyor.
Bundan sonra yargı süreci izlenecek. Bu süreçte siyasi taraftaki gelişmeler de önemli olacak. Anayasa değişikliği çalışmaları var. Bu çalışmalarda AK Parti diğer partilerle bir uzlaşma sağlayabilirse siyasi taraftaki sıkıntılı sürecin aşılmasına katkı olabilir. Uzun bir süreç olacak. En az 6 ay süreceği tahmin ediliyor. Bunun fiyatlaması kısa vadede yapıldığı için önümüzdeki kısa vadeli süreçte bir dengelenme görülebilir ve tepkiler oluşabilir.
Piyasalar artık yeniden yurtdışını izleme moduna girebilir. Geçen haftalarda daha çok iç gündeme bağlı hareket gözlenmişti. Alınan kararın ardından yeniden dış piyasaları gözlemeye başlayabiliriz. Eğer dışarıda tepkiler oluşursa, İMKB tarafında 40000 üzerine dönme çabasını görebiliriz. Kur ve faiz tarafında da bir dengelenme olabilir. Ancak siyasi riskler ortadan kalkmış değil. Bu nedenle gelişmeler izlenecek. Hala gergin ve kaygılı ortam devam ediyor. Fakat açıklanan karar sonrasında beklentiler gerçekleşmiş olduğu için piyasalarda durulmalar ve dış piyasalarla birlikte tepki verme ihtimalinin güçlendiğinisöyleyebiliriz."