Global Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalara dair gelişmeler ve beklentiler aktarıldı.
Bültende şu tespitlere yer verildi;
"Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Eylül ayında beklentilerin çok altında gerçekleşti ve önümüzdeki dönem için büyümeye yönelik endişeleri arttırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül ayında sanayi üretimiyüzde 5.5 geriledi.
CNBC-e anketinde yüzde 1'lik düşüş bekleniyordu. Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, madencilik sektöründe üretim yüzde 4.3, imalat sanayi sektöründe yüzde 6.4 azaldı. Elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise üretim artışı yüzde 1.6 oldu.
Avrupa'nın en büyük bankası HSBC'nin, 3. çeyrek kârı 2007'nin aynı dönemine oranla ABD'deki zayıf performansa karşın Asya'daki büyüme ve varlık satışları nedeniyle yükseliş gösterdi. Banka, net kâr ve gelirlere ilişkin rakamları açıklamazken, 3. çeyrekte küresel finansal krizin etkisiyle 4,8 milyar dolar değerinde varlık silmek zorunda kaldığını bildirdi.
FED yönetimi ve ABD hazinesi, hükümetin mali desteği altındaki AIG’nin kurtarılmasına ve daha güçlü bir yapıya kavuşmasına yönelik olarak yeniden yapılandırma sürecinin ayrıntılarının belirlendiğini açıkladı. ABD hazinesi AIG tarafından yeni ihraç edilecek 40 milyar dolarlık tercihli hisse senedi satınalacağını açıkladı. Daha önce FED’in New York şubesi tarafından 16 Eylül tarihinde AIG için tahsis edilmiş kredi imkanları da yeniden gözden geçirilerek güçlendirilecek. Bunun bir parçası olarak söz konusu kredinin faiz oranı şu andaki libor + 8.5 puan (850 baz puan) seviyesinden libor + 300 baz puan seviyesine düşürülecek.
Kredi imkanının vadesi ise 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak. ABD hükümetinden aldığı desteğin yeniden yapılandırılacağı açıklanan AIG, 3. çeyrekte 24.47 milyar dolar veya hisse başına 9.05 dolar zarar etti. ABD’li sigorta şirketinin geçen yılın aynı döneminde 3.09 milyar dolar karı bulunuyordu.
İMKB 100
Dünya’nın önde gelen ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası yöneticilerinin, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde hafta sonunda yaptıkları G-20 toplantısında, finansal piyasaları normal işlerliğine kavuşturmak ve kredi krizinin olumsuz etkilerine karşı durmak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını belirtmeleri ve Çin’in açıkladığı 586 milyar dolar tutarındaki önlem paketi hisse senetleri piyasalarının hafta yukarı yönlü bir başlangıç yapmasında etkili oluyor.
Bu aşamada unutulmaması gereken nokta merkez bankalarını sert faiz indirimlerine, hükümetleri geniş kapsamlı mali önlem paketleri açıklamaya iten nedenin ekonomilerde yaşanan beklenin ötesinde yavaşlama ve artan resesyon endişeleri olduğudur. Alınan önlemlerinen az 2 çeyrek sonra ekonomik büyümeyi etkilemeyi başlayacağı varsayımı altında söz konusu önlemlerin piyasalar üzerindeki etkisinin uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz.
Bir süredir üzerinde durduğumuz gibi ekonomik döngülerin etkisinde daralan ekonomik koşullar ve beraberinde gelen azalan emtia fiyatlarının etkisinde hareket eden hisse senetleri piyasasında, yavaşlayan şirket karlılıkları, yüksek risk faktörü beklentisi altında hisse senetleri piyasalarının ağırlıklı olarak 2009 yılı ilk çeyreğine kadar yatay/azalan trend içersindekihareketine devam etmesini bekliyoruz.
Endeksin, 22 günlük ortalama seviyesinin (28,200) hemen altında 27,500-600 aralığını direnç haline getirerek, 25,500 denenmek üzere hareket etmesini bekliyoruz. 27,400 ara direnç, 26,600 ara destek seviyesidir.
Yatırımcıların kısa vadede direnç seviyelerine yaklaşımlarda kısa vadeli satışa yönelmelerini tavsiye ederiz.
VOB
Endeks 30-Aralık Vade (35,525)
Endeksin, 36,150 seviyesini direnç haline getirmesini ve 34,400 ve 33,200 denenmek üzere hareket etmesini bekliyoruz. 36,700 ikincil direnç ve 22 günlük ortalama seviyesidir.
Yatırımcıların direnç seviyelerinde kademeli satışa yönelmelerini tavsiye ederiz.
Gösterge Bono
Bileşik faiz oran(230610): Yüzde 21,27
Yüzde 21 seviyesini destek haline getirmesini beklediğimiz bono faizlerinde ikincil kısa vade trendin yüzde 22,10 denenmek üzere devam etmesini bekliyoruz.
USD/YTL 1,5170
22 günlük ortalama seviyesini güçlendirmeye devam etmesini beklediğimiz dolar/YTL paritesinin en kısa vadede 1,50-1,5460 aralığında hareket etmesini bekliyoruz.
Euro/dolar 1,2916
22 günlük ortalama seviyesini (1,3060) kısa vade dienç haline getirmek üzere hareket etmesini bekliyoruz.
İkincil trendin 1,2600 denenmek üzere hareket etme olasılığı yüksektir.
Eurobond 130,200
Eurobond fiyatlarının, 124 dolar denenmek üzere hareket edeceğini tahmin ediyoruz."